'F1-wagens in 2017 niet zo snel als gehoopt'

Print
'F1-wagens in 2017 niet zo snel als gehoopt'

Afbeelding: Getty Images

Al het gehele jaar wordt geroepen dat de Formule 1 vanaf 2017 enkele seconden per ronde sneller wordt. In een sport waar het vaak om honderdsten draait, is dat een bizarre versnelling, maar Pat Symonds (technisch directeur bij Williams red.) zegt dat het er goed uitziet.

Symonds wil tegenover ESPN niet zeggen hoeveel sneller de computersimulaties zijn ten opzichte van het huidige Formule 1-seizoen, omdat hij dan de rivalen wijzer zou maken dan nodig. Maar dat de Williams rapper is, is een zekerheidje.

Met de nieuwe regelgeving worden de auto's breder en krijgen ze ook bredere banden. Op circuits waar veel downforce nodig is, zoals op Barcelona, verwacht Symonds dan ook dat de seconden eraf zullen vliegen.

Meer G-krachten
,,Het gaat een beetje lijken op de auto's van tien jaar geleden. Het doel was om vijf seconden sneller te zijn, maar ik denk niet dat we dat gaan halen. Dat komt vooral omdat we niet zeker weten hoe de banden het gaan doen. We kunnen wel wat aannames doen, waardoor we denken dat we vier seconden sneller zullen zijn."

Vanwege de hogere snelheid in de bochten, zullen er meer G-krachten op de lichamen van de coureurs komen. Symonds gelooft niet dat die zwaarder zal zijn dan tijdens vroege Grand Prix'. ,,In het seizoen van 2004, hadden we soortgelijke G-krachten. De snelheid in de bochten gaat waarschijnlijk met 30-35 kilometer per uur omhoog, dus er komt een G'tje bij. Ja, het wordt zwaarder, maar niet onmenselijk."