‘Wilders moet open discussie kunnen voeren’

Print
‘Wilders moet open discussie kunnen voeren’

Afbeelding: ANP

PVV-leider Geert Wilders moet als politicus en fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij ,,een open discussie kunnen voeren over maatschappelijke problemen’’.

De overheid heeft via het Openbaar Ministerie niet het recht om politieke speeches te interpreteren, zei Wilders’ raadsman Geert-Jan Knoops vrijdagmiddag op de eerste dag van zijn pleidooi. ,,Dan komen we op het glijdende terrein van het interpreteren'', waarschuwde de strafpleiter in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp.

Daarnaast heeft de politicus bij het afleggen van de eed als lid van de Staten-Generaal de plicht om de wil van zijn kiezers te verwoorden. ,,Hij dient het partijprogramma uit te dragen, binnen en buiten parlement'', sprak Knoops. Hij had de opdracht te handelen, zeker omdat in 2014 de instroom van migranten groot was. Knoops verwees naar een enquête waaruit zou blijken dat 43 procent van de bevolking het in mei 2014 eens zou zijn geweest was met de 'minder Marokkanen'-uitspraken.

Dat partijprogramma is bovendien niet strafbaar volgens het Openbaar Ministerie, stelde Wilders' raadsman. Politici moeten volgens Knoops stevige kritiek kunnen uiten. ,,Ook als die leidt tot onmin tussen bevolkingsgroepen, is dat geen reden tot strafvervolging'', vindt hij.

Er was volgens hem in de ‘minder Marokkanen’-uitspraken geen sprake van onverdraagzaamheid en evenmin van aanzetten tot haat en discriminatie of groepsbelediging. Ook het argument dat de uitspraken strijdig zijn met de opinie van de Hoge Raad dat verdraagzaamheid moet worden toegevoegd aan het discriminatieartikel 137c, snijdt volgens hem geen hout. Dat argument werd door de Hoge Raad pas aangevoerd in december 2014, terwijl Wilders zijn gewraakte uitspraken in maart 2014 deed en die rechtsopvatting dus niet kon kennen.

Volgens raadsman Knoops waren diens ‘minder-Marokkanen’- uitspraken, inclusief de belofte ‘Dan gaan we dat regelen’, niet bedreigend. Die uitspraak is conform het partijprogramma, waarin onder meer vrijwillige remigratie van Marokkanen, het uitzetten van criminele Marokkanen en het sluiten van de Nederlandse grenzen worden genoemd.

Knoops zet maandag het pleidooi voort.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →