‘Oom’ Frits: goed, maar niet gek

© ANP

Als Redder van Roda JC werd hij op de troon gehesen. Met Frits Schrouff, miljonair met het imago van zachtmoedige oom, zou de wankelende club een onbezorgde en gezonde toekomst tegemoet gaan. Maar één jaar later blijkt alles lang niet zo rooskleurig.

Roel Wiche

De ene miljonair is de andere niet. Waar Joop Munsterman in zijn Twente-jaren regeerde als een zonnekoning en waar Karel Aalbers bij Vitesse ten prooi viel aan hoogmoedswaanzin, kijkt Frits Schrouff het liefst weg als de schijnwerpers op hem zijn gericht. Ook één jaar na zijn verrassende entree als baas van Roda JC beweegt hij zich nog steeds verbazingwekkend anoniem door het stadion, alsof hij Joep uit Spekholzerheide is die van zijn APB-pensioen een zuurverdiende seizoenskaart heeft gekocht. Het enige moment waarop de grootaandeelhouder opvalt, is wanneer hij met zijn schorre, schuurpapieren stem het Limburgs volkslied meezingt, een wonderlijke bijdrage aan het gemengd koor op de tribunes van het Parkstad Limburg Stadion.

Godfried Hubertus Gerardus Schrouff (76) mag dan graag zijn imago van zachtmoedige, vriendelijke oom cultiveren, zijn invloed is wel degelijk groot bij de club die hij in november 2015 van een dreigend faillissement heeft gered. Minstens twee keer per week maakt hij zijn ronde in het Parkstad Limburg Stadion. Om vragen aan de directie te stellen over alle mogelijke (hoofdpijn)dossiers, om de sfeer in de kleedkamer te peilen of om met trainer Yannis Anastasiou te sparren over wat hij op het veld heeft gezien. De lopende zaken laat hij aan zijn grondtroepen over, maar bij alle grote besluiten is het fiat van de eigenaar (99,8 % van de aandelen) nodig. En dan kan oom Frits, ook een gelouterd zakenman, best stevig met zijn vuisten op tafel slaan.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal