Meisje (14) mag lichaam invriezen totdat er behandeling is voor haar ziekte

Print
Meisje (14) mag lichaam invriezen totdat er behandeling is voor haar ziekte

Afbeelding: HBVL

In augustus vorig jaar kreeg ze de diagnose kanker. Artsen probeerden alle beschikbare behandelingen om haar te redden, maar het veertienjarige meisje uit Londen verloor de strijd. Op haar sterfbed had ze maar één wens: haar lichaam laten invriezen. Na een harde strijd in de rechtbank is haar droom nu ook werkelijkheid geworden.


Tijdens haar laatste maanden voelde de tiener zich sterk aangesproken door websites over cryonisme (een procedure waarbij mensen die klinisch dood zijn zich laten “invriezen”, red.). Het meisje - van wie de naam om privacyredenen niet bekendgemaakt wordt - geloofde dat die procedure haar op een dag “de kans zou geven om te genezen en weer wakker te worden”.

Haar vader was echter fel tegen de behandeling van 37.000 pond gekant. Hij had voornamelijk bezwaren omdat de dure procedures volgens hem uitgevoerd worden door “enthousiastelingen zonder medische opleiding”.

Maar het meisje was vastberaden om zich te laten invriezen, en startte een rechtszaak tegen haar vader. Onlangs besliste de rechter in Groot-Brittannië dat haar moeder - die de laatste wens van haar dochter wél goedgekeurd had - het recht kreeg om te beslissen wat er met haar lichaam moest gebeuren.

Door die beslissing is het lichaam van het meisje intussen overgebracht naar een centrum voor cryonisme in de Verenigde Staten, waar ze de stempel ‘patiënt 143’ kreeg. Daar wordt het invriezen gestart door haar hoofd in een zak ijs te steken om het brein af te koelen. Nadien wordt het bloed in het lichaam vervangen door een antivriesmiddel.

Technieken die volgens de Zweedse neurowetenschapper Martin Ingvar zeker zullen falen. “Wanneer je naar het brein kijkt - dat miljarden cellen en verbindingen heeft - is het onmogelijk om die functie daarin te herstellen.”