Deze Nederlanders willen zich laten invriezen na hun dood

© AFP

Tien Nederlanders volgen het voorbeeld van het Engelse meisje JS (14) dat zich van de rechter mocht laten invriezen na haar dood. Net als JS vertrouwen ze erop dat wetenschappers hen in de toekomst weer tot leven kunnen wekken.

Hanneke van Houwelingen

De hoop van George Overmeire (58) uit Den Haag is ooit te ontwaken uit de dood, inclusief de herinneringen uit een vorig leven. Overmeire is één van de tien Nederlanders die een 'cryonics'-contract heeft afgesloten met een buitenlands bedrijf. De deal is dat klanten minuten na hun dood worden ingespoten met een speciale antivriesvloeistof. Na verdere koelbehandeling worden hun lichamen uiteindelijk bewaard in ketels met vloeibare stikstof bij een temperatuur van -196 graden.

40.000 euro,,Ik hoor vaak: als je op je 88ste doodgaat, ben je in de toekomst nog steeds 88. Dat wil je toch niet? Ik vertrouw erop dat er tegen die tijd futuristische oplossingen zijn, zoals het verjongen of herstellen van het lichaam", zegt Overmeire, voorzitter van 'Dutch Cryonics Organisation'. Zijn organisatie accepteert alleen gelijkgestemden die daadwerkelijk een invriescontract (kosten: ongeveer 40.000 euro, inclusief transport) hebben afgesloten bij klinieken in Amerika of Rusland. In Nederland is de hele procedure verboden. Acht mannen en twee vrouwen tussen 35 en 58 jaar zijn kandidaat. Onder wie een computerprogrammeur, een natuurkundige, een financieel expert en Overmeire zelf is muziekleraar. In overleg met een begrafenisondernemer hebben allen hun overlijdensaktes aangepast; is er een speciale koele kist in de maak en wordt met het mortuarium op Schiphol gesproken over 'een soepel transport'.

RechterDie wens op leven na de dood is weer actueel nu een Engelse rechter een 14-jarig kankerpatiëntje dat had verzocht om invriezing in het gelijk heeft gesteld. Het kind werd heen en weer geslingerd tussen gescheiden ouders. Het meisje overtuigde de rechter met een aangrijpende brief: 'Ik ben pas 14 en wil niet doodgaan maar ik weet dat het zal gebeuren. Ik denk dat ik een kans heb op ontwaken en genezing - zelfs over honderden jaren - als mijn lichaam cryonistisch wordt bewaard. Ik wil niet worden begraven. Ik wil leven en langer leven.'

SchadeHersenexpert Jelle Jolles (VU Amsterdam) benadrukt dat de hersenen 'een extreem gevoelig orgaan' zijn. De energiehuishouding van de hersenen kan al door kleine veranderingen ernstig verstoord worden. En het proces van afkoelen kan onherstelbare celschade aanrichten.George Overmeire vertrouwt erop dat toekomstige wetenschappers dat soort problemen kunnen herstellen. Of hij nog iets mee wil nemen naar zijn tijdelijke rustplaats, weet hij nog niet. Misschien een video, al heb je over 5000 jaar natuurlijk weer een apparaat nodig om die uit te lezen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal