Vuurwerkvrije zones niet meer populair

© AD/thinkstock

De opmars van vuurwerkvrije zones stokt. Net als vorig jaar wijst 1 op de 5 gemeenten gebieden aan waar niet geknald mag worden, maar het blijft meestal beperkt tot kleine gebiedjes rond verzorgingshuizen en kinderboerderijen. Handhaving is het grootste probleem.

Peter Winterman & Victor Schildkamp

Dat blijkt uit onderzoek door het AD onder 356 gemeenten. Slechts zeven gemeenten voeren dit jaar voor het eerst vuurwerkvrije zones in: Boxtel, De Bilt, Huizen, Middelburg, Teylingen, Utrecht en Winterswijk. De andere 69 gemeenten met een verbod kenden de afgelopen jaarwisseling ook al gebieden waar het afsteken van vuurwerk verboden is.Vorig jaar steeg het aantal vuurwerkvrije zones nog fors, met enkele tientallen, maar die opmars is gestuit. Dit jaar hebben Amstelveen en Soest hun vuurwerkvrije gebieden verkleind. In Tilburg en Korendijk is het vuurwerkverbod zelfs helemaal van tafel geveegd. ,,De overlast werd niet minder en er is geen capaciteit om te handhaven", zegt Berry Simons van de gemeente Tilburg.Dat probleem speelt in veel meer plaatsen. ,,Je kan in vuurwerkvrije zones alleen op heterdaad betrappen", zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. ,,Dat is écht heel moeilijk, dan moet je puur geluk hebben."AgentenGebrek aan agenten om de orde in de zones te handhaven, staat de uitbreiding van vuurwerkvrije gebieden in de weg. In slechts 11 gemeenten met vuurwerkvrije zones werden vorig jaar waarschuwingen of héél soms boetes uitgedeeld.Zo constateerde Tilburg de afgelopen jaarwisseling slechts één overtreding. Die gemeente stapt nu over op 'vrijwillige vuurwerkvrije zones'. Dat betekent: niet verbieden, maar netjes vragen. ,,Een poging, om zo de overlast verder terug te dringen", zegt Simons. ,,We weten niet of het werkt."

Knalverbod In de gemeente Korendijk gold vorig jaar een knalverbod rond verzorgingshuis Heemzicht. Op verzoek van de directie van het huis is dat verbod opgeheven. ,,Vuurwerk op 31 december, daar houden onze bewoners gewoon rekening mee", zegt een woordvoerder van Heemzicht. Toch worden gebieden rond verzorgingshuizen nog altijd het vaakst aangewezen als vuurwerkvrije zones: dat gebeurt dit jaar in 37 gemeenten. Ook kinderboerderijen zijn vaak vuurwerkvrij: in 24 gemeenten. Slechts tien gemeenten bannen vuurwerk uit hun hele centrum.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal