Geen straf voor doden 9 maanden oude baby

Baby Elise kwam op 5 oktober 2015 door geweld om het leven in het huis in de Stellingmolen in Papendrecht.© Google streetview

De moeder van baby Elise en haar toenmalige vriend uit Papendrecht worden niet vervolgd voor de gewelddadige dood van het meisje. Justitie kan niet bewijzen wie het ernstige letsel heeft toegebracht waardoor de baby overleed. De biologische vader overweegt vervolgstappen.

Salwa van der Gaag

Het Openbaar Ministerie heeft te weinig aanwijzingen kunnen vinden dat moeder Amanda of ex-vriend Pepijn het kindje fatale verwondingen hebben toegebracht. Het OM heeft de zaak daarom moeten seponeren.De negen maanden oude baby Elise overleed in oktober 2015 nadat ze onwel was geworden in een woning aan de Stellingmolen in Papendrecht. Haar moeder en diens ex-vriend waren in de woning aanwezig. Het meisje werd met ernstige verwondingen naar het UMC in Utrecht gebracht. Daar overleed ze nog diezelfde nacht.VerwerkenDe advocaat van Dennis, de biologische vader van Elise, laat weten dat de familie het nieuws van het OM in rust wil verwerken. ,,Volgende week verwachten we het officiële rapport van justitie", zegt advocaat Anouk Stoop. ,,Die inhoud is heel relevant. We zijn benieuwd naar de redenen waarom deze zaak is geseponeerd. Het is mogelijk dat we vervolgstappen nemen. Het hoeft hier niet bij te blijven. Er zijn opties om hiermee verder te gaan. Maar daar moet de familie wel goed over nadenken."Op het lichaampje van Elise werden sporen van mishandeling gevonden. Ze had blauwe plekken in haar nek en op haar kaak. Amanda en Pepijn ontkennen het meisje iets aangedaan te hebben. Het gezin was al jaren in beeld bij Jeugdzorg. Ook werd meermalen melding gemaakt van kindermishandeling. GeweldNa de dood van Elise werd een grootschalig onderzoek opgestart. Er werd sectie op het lichaampje van het meisje verricht en geconcludeerd dat zij door geweld om het leven was gekomen. De moeder van het meisje en haar ex-vriend werden aangehouden, om in december weer vrijgelaten te worden. Het OM laat nu weten dat niet kan worden vastgesteld wie het ernstige letsel heeft toegebracht. De biologische vader uit Hardinxveld-Giessendam wenst verder niet te reageren. Hij werd twee maanden geleden veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor mishandeling van de ex-vriend van de moeder van Elise. De stoppen sloegen door bij Dennis op de avond voordat Elise 1 jaar geworden zou zijn. Een mogelijke vervolgstap voor de biologische vader is om naar het gerechtshof te gaan om daar alsnog vervolging voor elkaar te krijgen. Het kan zijn dat de officier de zaak dan aan de rechtbank voor moet leggen.

De Dordtse strafrechtdeskundige Marcel Smit zegt dat justitie niet anders kan dan de zaak seponeren. ,,Het zwijgrecht is een fundamenteel recht. Dat tégen verdachten gebruiken is niet mogelijk. Om de zaak voor de rechter te brengen moet er iets van bewijs zijn van betrokkenheid van één van de verdachten bij de dood van het kind."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal