Agenten vervolgd voor geweld bij aanhouding

© ANP

Het Openbaar Ministerie moet twee Amsterdamse agenten vervolgen voor het geweld dat ze hebben gebruikt om een arrestant te kunnen fouilleren.

AD

De officier van justitie was niet van plan om de politiemensen voor de strafrechter te brengen, maar hij wordt daartoe gedwongen door het gerechtshof nadat de arrestant zich over die beslissing beklaagde.Knietje en klappenDe man kreeg op 14 december 2014 een woordenwisseling met twee politieagenten. Die zouden met hun dienstauto achteruit tegen de man zijn aangereden. De man werd hierop zo kwaad, waarbij hij een agente zou hebben beledigd. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het hoofdbureau aan de Marnixstraat.Volgens de uitspraak van het hof is op beelden van een beveiligingscamera op het politiebureau te zien dat de arrestant een knietje krijgt en wordt geslagen. De man hield aan de confrontatie met de agenten een dik oog en een litteken over.Vuisten gebruiktDe agenten hebben in verhoor toegegeven hun vuisten te hebben gebruikt. Eén agent verklaarde dat hij zich bedreigd voelde door de houding en het agressieve gedrag van de man, die zelf wordt vervolgd voor belediging en in een andere zaak verdacht wordt van een geweldsdelict.Advocaat Rick Pothast van de arrestant is blij met de beslissing van het hof. 'Toen ik het letsel van mijn cliënt zag, ben ik echt geschrokken', aldus de advocaat zaterdag in Het Parool.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal