Terreurdreiging: extra toezicht op Duitse kerstmarkten

© AP

De veiligheidsmaatregelen op de Duitse kerstmarkten zullen wegens de aanhoudende terreurdreiging in sommige steden nog strenger zijn dan vorig jaar.

ANP

Toen werden de populaire evenementen zwaar overschaduwd door de aanslagen in Parijs. De politie zal op veel plaatsen extra mensen inzetten, zowel geüniformeerd als in burger. Bovendien zal een beroep worden gedaan op bewakers van particuliere diensten.

De organisatoren van de kerstmarkten verwachten volgens een rondvraag van persbureau DPA niet dat bezoekers uit angst voor geweld zullen wegblijven. 'Veel mensen zeggen: Ik laat me het plezier niet vergallen', zei Frank Hakelberg namens de branche.'Iets rustiger'Volgens de burgemeester van Frankfurt Peter Feldmann is de veiligheidssituatie 'iets rustiger' in vergelijking met vorig jaar toen de gewelddaden in Parijs op 13 november nog vers in het geheugen lagen. 'Desalniettemin hebben we alle aspecten van wat ons te doen staat heel goed doorgenomen met de politie.'Op de kerstmarkt bij de Dom van Keulen zal er meer toezicht zijn. Dat is onderdeel van nieuw beleid dat is ontwikkeld als reactie op de mensonterende toestanden tijdens de jaarwisseling. De patrouillerende agenten die extra worden ingezet, zijn ook bedoeld om diefstal te voorkomen.Particuliere beveiligersStuttgart houdt rekening met een toeloop van mogelijk vier miljoen bezoekers. Het veiligheidsplan is hetzelfde als in 2015. Omdat de markt op verschillende plekken in de binnenstad is, is controle bij de toegang ondoenlijk en kan ook een rugzakverbod niet worden gehandhaafd. In Karlsruhe, Mannheim, Heidelberg, Freiburg en Ulm wordt ditmaal een groter beroep gedaan op particuliere beveiligers.In Beieren gaan de eerste grote kerstmarkten maandag open, in Regensburg en Augsburg. Inspectie 'aan de poort' zoals tijdens het 'Oktoberfest' zal er niet zijn, wel is er veel politie op de been. In München moeten bezoekers wel rekening houden met tassencontrole. Hetzelfde is het geval in Berlijn, waar bovendien het meebrengen van rugzakken niet overal is toegestaan.Magdeburg liet een ander geluid horen. 'Als we betonversperringen opwerpen en een hek om de markt zetten, doen we precies wat terroristen graag willen', zegt marktmeester Paul-Gerhard Stiegler.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal