Ophef om voorstel slachtoffers te laten trouwen met verkrachter

Vrouwen in Turkije protesteren tegen het omstreden voorstel.© EPA

In Turkije is ophef ontstaan door het indienen van een wetsvoorstel om verkrachters te laten trouwen met hun minderjarige slachtoffers. Het wetsvoorstel is in eerste instantie weggestemd, maar er volgt nog een tweede stemmingsronde. Vrouwen in Turkije gaan de straat op om hun onvrede te laten blijken.

Chris Klomp

Het wetsvoorstel is ingediend door de regeringspartij, de islamistische AKP van president Recep Tayyip Erdogan. Volgens het voorstel ontlopen verkrachters een gevangenisstraf als ze in het huwelijk treden met het minderjarige slachtoffer. Het zou gaan om gevallen waarin het slachtoffer zich niet heeft verzet en met het seksuele verkeer heeft ingestemd.VerkrachtersDe oppositiepartijen CHP (seculier en centrumlinks) en de MHP (rechts nationalistisch) zijn fel tegen het wetsvoorstel. De grootste oppositiepartij, de kemalistische CHP, stelt onomwonenden dat de AKP verkrachters wil beschermen.Critici van het nieuwe wetsvoorstel geven aan dat de 'seks met instemming' heel anders ligt dan de indieners van de wet doen voorkomen. Zij stellen dat minderjarige meisjes instemmen met de seks omdat ze daartoe gedwongen worden door de familie. Omdat ze na de verkrachting niet meer 'puur' is, moet de dader wel met haar trouwen. Op die manier is er alsnog sprake van een gearrangeerd kindhuwelijk. Kinderen mogen in Turkije pas officieel trouwen als ze zeventien jaar oud zijn.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal