Zware windstoten en mogelijk storm

© ANP

Het gaat zondag stevig waaien, met windstoten van 75 tot meer dan 100 kilometer per uur. Aan de kust kan het met windkracht 9 zelfs tot een zuidwesterstorm komen, zo meldt onder meer Weerplaza.

AD

Een depressie trekt langs de westkust en brengt naast wolken en regen ook veel wind. Al vroeg in de ochtend neemt de wind toe naar hard tot stormachtig. Ook wordt in de ochtend veel regen verwacht. Vanwege de hard wind, met name in de middag, raadt Weerplaza mensen aan de bossen te mijden. 100 kilometer per uurDe windstoten worden 's middags zwaarder in het westen, rond het IJsselmeer en in het noorden. Vaker bereiken ze de 90 tot 100 km/uur en een enkele windstoot kan iets boven de 100 km/uur uitkomen. De grootste kans daarop maakt het uiterste noordwesten. Vanaf 14 uur trekt een koufront met enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. Na de passage hiervan draait de wind naar zuidwest en neemt hij verder in kracht toe. Vanaf halverwege de middag staat langs de westkust een stormachtige wind die soms stormkracht haalt. Storm niet zeker,,Voor een officiële storm moet de wind een uur lang stormkracht hebben. Of dat gaat gebeuren, is nog niet zeker.'' Mogelijk op de meetpunten langs de kust. ,,Op land verwacht ik dat de hoogste uurgemiddelde wind op 8 Bft steken, maar het scheelt weinig'', zegt meteoroloog Michiel Severin. Het onstuimige weer zal waarschijnlijk niet grootschalig voor problemen zorgen. Lokaal is wel schade mogelijk. Behoorlijk wat bomen zitten nog aardig in het blad waardoor de kans op afbrekende takken aanwezig is. Om deze reden is door het KNMI code geel afgegeven, de laagste waarschuwingscode. Aan het begin van de avond neemt de wind af.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal