Noordpool 20 graden warmer dan normaal

© AD/Getty Images/Chase Dekker Wild-Life Images

Een bizarre situatie op de Noordpool: het is 20 graden warmer dan normaal rond deze tijd van het jaar. Wetenschappers slaan alarm. Zelfs het water is te warm om te bevriezen.

Kari van der Ploeg

De poolnacht is ingetreden op de Noordpool, de periode tijdens de winter waarin de zon niet opkomt. Het is tijdens deze periode waarin de extreme kou inzet en de Noordpool wordt bedekt in ijs. Maar de kou blijft uit dit jaar en het water is te warm om te bevriezen. Tot grote verontrusting van wetenschappers is dit het tweede jaar op een rij dat de temperaturen veel te hoog liggen in het gebied. Vorig jaar werd de poolnacht verstoord door een storm die warme lucht het gebied in duwde en zorgde voor dooi.

Cycloon,,Het is 20 graden warmer dan normaal rond de Noordelijke IJszee en juist kouder in het noorden van Centraal-Azië", zegt Noordpoolspecialist Jennifer Francis van Rutgers Universiteit tegen The Washtington Post.De situatie wordt volgens haar veroorzaakt door een zwakke 'polar vortex', een cycloon die lang aanhoudt. Op dit moment brengt deze warme lucht naar de Noordpool.Cyclonen zijn normaal, maar experts zijn het erover eens dat de huidige situatie extreem is. ,,De afwijking is erg ongewoon", zegt Zack Labe van de Universiteit van Californië. ,,Vooral dat het zo lang aanhoudt en voor zo'n groot temperatuurverschil zorgt."

IJskappenDe afwijking van 20 graden is extreem, maar een aanhoudende stijging van slechts een paar graden kan al enorme gevolgen hebben voor het milieu.Eerder dit jaar kwam in het nieuws dat wetenschappers verwachten dat de zeespiegel de komende eeuw met 1 meter zal stijgen. Dit komt door het smelten van de ijskappen op de Noordpool. Naarmate de Noordpool meer opwarmt, zal het risico op grondverschuivingen, bodemverzakkingen en overstromingen toenemen. Ook de biodiversiteit wordt erdoor beïnvloed, denk aan het uitsterven van de ijsbeer, en kan het voor grote droogtes zorgen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal