Leuzen weggehaald bij anti-zwartepietendemonstratie

Burgemeester Sjaar Cox van Sittard-Geleen heeft zaterdagmiddag drie protestborden tijdens de anti-zwartepietendemonstratie in het centrum van Geleen in beslag laten nemen. Op de drie borden stonden de opschriften: Stop Blackface. Zwarte Piet is Racisme en Voor een Racismevrij Kinderfeest. De inbeslagname gebeurde door twee agenten, enkele minuten voordat Sinterklaas in een open auto en een muziekkapel bestaande uit zwarte pieten te voet door de Gravenstraat kwamen.
Print

Cox zei na afloop dat hij zelf opdracht had gegeven voor de in beslagname. Volgens hem hielden de demonstranten zich namelijk niet aan de afspraak die op vrijdagmiddag met hem was gemaakt. In de kennisgeving betoging die vrijdagavond aan de betogers is uitgedeeld staat dat de spandoeken en ‘vergelijkbare communicatiemiddelen uitsluitend positieve boodschappen zullen bevatten, derhalve geen (negatieve) boodschappen over racisme in relatie tot het Sinterklaasfeest in al haar facetten’.

Burgemeester Cox verdedigde die opstelling na afloop door te stellen dat de demonstranten akkoord waren gegaan met een ‘vreedzame en stille betoging’ langs de route onder die voorwaarden. Anders hadden ze een andere plek gekregen, weg van het parcours.

Een andere opmerkelijke voorwaarde die de burgemeester in de ‘kennisgeving betoging’ stelde luidde dat de betogers in het geval van een tegenreactie de plicht hadden de-escalerend te handelen. De betogers werden echter zelf in de verdrukking geduwd door zo’n tien tegendemonstranten. Die posteerden zich voor hen op het moment dat Sinterklaas en de zwarte pieten voorbij kwamen.  

Lees meer over het zwarte pieten-protest in De Limburger van maandag.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →