Herfststorm: gewonden door omgevallen schermen

Print

Afbeelding: Luc Engelbos/HBVL

De eerste herfststorm van dit jaar is een feit. De storm kwam zondagochtend in de provincie Zeeland aan land met kracht negen en trok gedurende de middag over het land. Hulpdiensten kregen veel meldingen over schade en overlast door de harde wind. In Arnhem raakten vijf mensen gewond.

In IJmuiden bereikte de wind tussen 12 en 13 uur zelfs kracht tien en was er was er even sprake van een zware storm. In het binnenland was de wind minder krachtig, maar wel kwamen er zware windstoten voor. In Deelen op de Veluwe werd een windstoot gemeten van 100 kilometer per uur, meldde Weeronline. Aan het begin van de avond is de storm gaan liggen.

In het hele land deden zich talloze kleine en grotere incidenten voor. De website Alarmeringen.nl noteerde tussen 11 en 16 uur een kleine duizend stormgerelateerde meldingen bij de brandweer. Veel meldingen betroffen omgewaaide bomen en afgebroken takken. Ook waren er veel telefoontjes bij hulpdiensten over losgeraakte dakdelen, omgevallen schoorstenen, losgeraakte gevelplaten en omgewaaide verkeersborden en hekwerken. In Arnhem raakten vijf mensen gewond door omvallende terrasschermen van een pizzeria aan de Oude Stationsstraat. Vier van de gewonden moesten naar het ziekenhuis.

Ook het treinverkeer ondervond hinder. Door het hele land moesten reizigers rekening houden met vertragingen door onder meer omgewaaide bomen op het spoor. Op de weg was het niet veel beter. Op veel plaatsen kwamen takken en bomen op de weg terecht en waaiden aanhangwagens om, meldde de Verkeersinformatiedienst (VID).

Ouwehands Dierenpark in Rhenen en Dierenpark Amersfoort sloten eerder hun deuren vanwege de storm. In beide bosrijke parken was de kans op vallende takken en bomen groot.


In Limburg heeft de herfststorm in de hele province tot overlast geleid. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor. Wel ondervond het verkeer hinder en was er schade door omgevallen bomen. 
In Noord- en Midden-Limburg kregen de korpsen ruim dertig meldingen van stormschade. 
In Venray waaiden isolatieplaten van een flatgebouw. De brandweer ruimde die op en zette losse delen weer vast. 
Bij een appartementencomplex in aanbouw in het gebied Jazz City naast het Outlet Center in Roermond raakte een groot dekzeil los en viel naar beneden. 

Het verkeer ondervond ook overlast. Er reden tijdelijk geen treinen tussen Roermond en Weert omdat in Weert een boom over het spoor viel. De N280 in Baexem werd om dezelfde reden een tijdlang afgesloten. 

Ook in Kerkrade was een weg een tijdlang versperd door een omgevallen boom. In die plaats waaide ook de dakbedekking van drie woningen deels weg en viel daarnaast een schoorsteen van het dak. In Brunssum belandde een boom op twee auto’s, waar gelukkig niemand in zat, De brandweer rukte in totaal 24 keer uit in Zuid-Limburg om problemen te verhelpen en obstakels op te ruimen. Rond 17.30 uur werd het rustig, zegt een woordvoerder.