'Toen ik de voordeur opentrok, sloegen de vlammen uit de Opel van mijn man'

Print
'Toen ik de voordeur opentrok, sloegen de vlammen uit de Opel van mijn man'

In onder meer Weert (boven), Nieuwstadt (linksonder) en Roermond gingen in de nacht van zaterdag op zondag auto’s in vlammen op. Afbeelding: ETIENNE ZEGERS/KEVIN GEURTJENS/ROY DERKS

Vijf autobranden in één nacht over de hele provincie. Het was zaterdagnacht raak in Weert, Roermond, Nieuwstadt, Landgraaf en Maastricht. De politie onderzoekt of er in alle gevallen sprake is van brandstichting en of er een verband tussen de autobranden is.

Een zwartgeblakerde plek op het wegdek vormt in de Doormanstraat in de Weerter wijk Leuken de stille getuige van de nachtelijke autobrand. Op het trottoir ernaast is Jan Driessen druk in de weer met een bladblazer. Nee, de auto was niet van hem. „Voor zover ik weet, was hij van iemand die ergens hier in de straat op bezoek was.” Jan wijst naar een woning waarvan de rolluiken dicht zijn en niemand op de deurbel reageert. 

Het had niet veel gescheeld of Jan en Ria Driessen hadden wél met de gebakken peren gezeten. Het verbrande voertuig stond aan de zijkant van hun woning, luttele meters van de houten tuinschutting. Was de wind uit een andere richting gekomen, dan had het helemaal fout af kunnen lopen, vreest het echtpaar. En voor hetzelfde geld was de auto van dochterlief eveneens in vlammen opgegaan. 
Die parkeert ook altijd aan de zijkant van het huis. Maar zij was die nacht elders. 

Hoewel veel bewoners wakker zijn geworden van een harde knal om kwart over drie, hebben Jan en Ria niets gehoord. „Wij hebben door alles heen geslapen. Ik kwam er vanmorgen achter via een app-berichtje van iemand uit de buurt. Toen ik buiten ging kijken, was de auto al afgevoerd.” Welk merk het was, weet de Weertenaar niet. „Ik heb alleen gehoord dat het om een nog vrij nieuwe auto zou gaan.” Er is in de omgeving volgens Jan wel eens vaker een auto uitgebrand. Maar dat is al langer geleden. En het ging om een incidenteel exemplaar. Niet om ware ‘terreur’, zoals een poos geleden in de wijk Molenakker. 

In de Titaniastraat in de Roermondse wijk Donderberg zijn de slachtoffers - een Grieks gezin - niet moeilijk te vinden dankzij de zwartgeblakerde plek en glasscherven voor de deur. De vrouw des huizes is nog behoorlijk van slag. „Stress, stress”, zegt ze hoofdschuddend. Ze werd rond drie uur wakker van een „vieze brandlucht”. „Ik dacht eerst dat het uit de keuken kwam. Maar daar was niks aan de hand. Toen ik de voordeur opentrok, sloegen de vlammen uit de Opel Astra van mijn man. Mijn auto staat gelukkig in een garagebox. Anders waren we die misschien ook nog kwijt geweest.” Ze wil niet met naam in de krant, omdat haar auto vaker vernield is. De banden zijn een keer lek gestoken en de voorruit is ingeslagen met een steen. Een actie van de buren, met wie ze in onmin leven, meldt ze geemotioneerd. Of die er nu ook achter zitten, durft ze niet te zeggen. Maar daarvan gaat ze op het politiebureau nog wel even melding maken. 

In Nieuwstadt ging zaterdagnacht de eerste auto in de reeks in vlammen op. Dat gebeurde rond kwart voor twee op de Randenborgweg. 
De eigenaren, een echtpaar dat niet met naam in de krant wil, zijn nog duidelijk aangeslagen. Ze werden midden in de nacht wakker gebeld door de buren en schrokken zich een hoedje. Zeker toen ze hun Fiat in lichterlaaie zagen staan. De andere auto stond ongedeerd op de oprit. „We mogen van geluk spreken dat het afgelopen nacht nog niet zo hard waaide als vandaag. De auto stond deels onder een dikke boom. Het vuur had zo over kunnen slaan.” 

Na Nieuwstadt was om half drie een auto op de Gravenweg in Landgraaf aan de beurt. De regio Parkstad, en met name Landgraaf, wordt sinds begin dit jaar geteisterd door autobranden. Sinds de recente arrestatie van vijf verdachten was het rustig. Tot zaterdagnacht. Ook in Maastricht, waar om kwart over vijf de laatste auto in de fik vloog bij een flatgebouw aan de Florijnruwe, gaan al meer dan een jaar met grote regelmaat auto’s in vlammen op. Dit keer betrof het een oude Opel die in september nog een poging tot brandstichting ‘overleefde’. De dader werd toen gestoord en sloeg op de vlucht. Of er een verband is - dat lijkt op het eerste gezicht niet het geval - en of het overal om brandstichting gaat, onderzoekt de politie nog. 
Al zullen door het blussen met schuim veel sporen zijn gewist. Alleen in Weert gebruikte de brandweer een blusdeken. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen