Limburgse Hans (51) ontsnapt voor de zoveelste keer aan de dood

Print
Limburgse Hans (51) ontsnapt voor de zoveelste keer aan de dood

Afbeelding: Luc Lodder

„Als de klok op 1 januari twaalf geslagen heeft, heb ik mijn eigen risico al verbruikt. Maar je zult me nooit horen klagen over de hoge ziektekostenpremie.” Hans Meex (51) zegt het met een glimlach in de woonkamer van zijn huis in Simpelveld.

Ja, hij is een dure klant voor de zorg. Alleen de stollingsfactor voor zijn hemofilie kost al 180.000 euro per jaar. Overal in huis hangen foto’s van San Francisco, de stad waar hij met echtgenote Sosia vaak van heeft genoten en waar ze beslist nog eens naar terug willen. Voorlopig zit dat er niet in. Hans moet zich eerst beter voelen en zijn medische toestand moet nog stabieler worden.

Hij werkt daar hard aan, iedere dag opnieuw. Zelfrevalidatie noemt hij het. Dat houdt in dat hij niet alleen in groepsverband bij de fysiotherapeut oefeningen doet, maar vooral zelf bezig is. Hans probeert fysieke grenzen te verleggen door zichzelf steeds nieuwe opdrachten te geven. Zo werkte hij lang toe naar het moment dat hij de 508 treden van de 248 meter hoge trap bij Megaland kon bedwingen. „Een dag niet bewogen, is een dag niet geleefd.” Het was de afgelopen jaren diverse keren kantje boord. „Ik had hier al niet meer moeten zitten. De derde slokdarmbloeding overleef je meestal niet en ik heb er al vier gehad.” En dat was nog maar één van de levensbedreigende situaties waarin hij als patiënt met vele op elkaar inwerkende kwalen te kampen kreeg. „Kennelijk ben ik nog niet klaar hier”, klinkt het filosofisch.

Intensive care
Zijn gezondheidstoestand is broos. Hij verwachtte de dertig niet te halen, vocht maanden tegen de dood op de intensive care. Inmiddels is hij de vijftig gepasseerd en heeft hij geleerd met de dag te leven. En hij geeft zijn leven een acht als rapportcijfer, ondanks de beperkingen. Toen door allerlei complicaties zijn lever niet meer goed bleek te functioneren en ook sprake was van nierfalen, bracht Hans maanden meer dood dan levend door in ziekenhuizen voordat er weer een wankel evenwicht ontstond in zijn chronisch zieke lichaam. 
 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee