De mythe over de tankslag bij Overloon blijkt fabel

Print
De mythe over de tankslag bij Overloon blijkt fabel

Afbeelding: Laurens Eggen

Er was al langer twijfel over, maar nu is het zeker: de Slag bij Overloon tijdens WOII was geen tankslag maar een veldslag.

Dat verklaart directeur Erik van den Dungen van het Oorlogsmuseum in Overloon. Volgens hem wordt in een nieuw boek op basis van nieuwe informatie voor het eerst wetenschappelijk bewijs geleverd. Het boek is geschreven door Maarten Swarts en Jack Didden.

Een groot bord heet de bezoeker van het Oorlogsmuseum in Overloon welkom. ‘In de herfst van 1944 vond hier (...) de Slag bij Overloon plaats, de zwaarste tankslag die zich ooit op Nederlandse bodem voltrokken heeft.’Wikipedia typeert Overloon als ‘de enige tankslag die op Nederlands grondgebied plaatsvond tijdens de geallieerde bevrijdingsoperaties (30 september - 18 oktober 1944)’.

Mensen die de Liberation Route door Europa volgen, horen in het Brabantse dorp dat er ‘een van de felste veldslagen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog’ plaatsvond. ‘Amerikaanse en Britse pantserdivisies leveren strijd tegen Duitse tanks en troepen’.

Maar toen kwam er een olifant met een lange snuit, en die blies het sprookje uit. De mythe wordt ontrafeld door Hugo Levels uit Neer en Eric Munnicks uit Roermond. Nota bene een belastingambtenaar en een laborant stellen dat in Overloon nooit een tankslag heeft gewoed. Nog niet eens een serieus tankgevecht. Er zijn veel geallieerde tanks uitgeschakeld, maar tot onderlinge duels tussen tanks is het slechts zelden gekomen, schrijven de amateur-historici in hun boek Waar blijven de bevrijders? Op het hoogtepunt van de strijd waren niet meer dan tien Duitse Panthertanks aanwezig in de frontlinie, en dan nog vaak onzichtbaar door een uitmuntende camouflage.

Oeps! Wie verwacht dat directeur Erik van den Dungen van het Oorlogsmuseum ontdaan is door de ‘ontmaskering’, komt bedrogen uit. Maar ook Van den Dungen vindt het terecht dat vraagtekens worden geplaatst bij de uitdrukking ‘tankslag’. Zo worden in het museum drie tanks getoond die na de oorlog in Overloon zijn achtergebleven. Ze zijn alle drie niet uitgeschakeld door een andere tank, maar door een mijn, kanon of antitankgranaat. Van den Dungen zegt dat ook hij bij het woord ‘tankslag’ denkt aan een gevecht waarbij de ene tank de andere uitschakelt. „Dat kan gebeurd zijn, maar we kunnen het niet bewijzen aan de hand van beschadigingen.”

Aan de andere kant: „In Overloon en omgeving hebben wel 150 tanks gevochten. Ook hebben tanks tegenover elkaar gestaan, zij het niet in groten getale. Maar een massale tankslag, zoals bij de Russische stad Koersk, heeft nergens in West-Europa plaatsgevonden. Om de doodeenvoudige reden dat Duitsland die aantallen aan het eind van de oorlog niet meer had. Ook in Overloon was sprake van een klein aantal Duitse tanks, die door gebrek aan brandstof maar beperkt konden worden ingezet.” De museumdirecteur vindt het niet zo belangrijk of bij Overloon en Venray een tankslag heeft plaatsgevonden. „Het museum is in 1946 opgericht om een grote veldslag te gedenken. Voor de functie van het museum is het niet relevant of er wel of niet een tankslag heeft plaatsgevonden."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen