‘Levendigheid in centrum Kerkrade komt terug’

Print
‘Levendigheid in centrum Kerkrade komt terug’

Afbeelding: De Limburger

Het centrumplan in Kerkrade begint langzaam vorm te krijgen. Onder andere C&A, HEMA, Happy Life en een Chinees restaurant komen naar het vernieuwde centrum. Ans en John Lataster, die al 40 jaar de zaak Dax Boutique runnen, hebben er vertrouwen in dat met het centrumplan de levendigheid van vroeger weer terugkomt.

Ans en John openden in maart 1976 Dax Boutique (met daarbij een kapsalon) in het centrum van Kerkrade. Inmiddels is er het nodige veranderd in de stad. John: “Er reed toen nog verkeer door het centrum en mensen konden de auto parkeren op de Markt. Maar qua indeling van straten was het in principe hetzelfde als nu.” Ans ziet vooral verandering qua beleving. “Ik vond het toen leuker, gezelliger en levendiger in het centrum. De afgelopen 15 tot 20 jaar is het er niet beter op geworden. Maar ik weet zeker dat met de komst van het centrumplan de levendigheid van vroeger weer terug gaat komen”, zegt ze. John is iets gereserveerder: “Ik hoop dat het terugkomt.”

Lang wachten
Het paar is blij dat het centrumplan er komt, maar volgens John had het er eigenlijk al lang moeten zijn. “Het had er veel eerder moeten komen. Er wordt zeker al 15 of 20 jaar over gesproken, maar het is nooit van de grond gekomen. In 1999, toen Kerkrade in volle bloei was, ging de Orlandopassage open. Toen had projectontwikkelaar Kloth al plannen voor het gebied rond de Theaterpassage. Het is jammer dat het uiteindelijk zo lang heeft geduurd, dat is voor het centrum en de stad niet goed geweest.” 
 

Vul hier een omschrijving van de foto in.


In de loop der jaren zijn er heel wat winkels vertrokken uit het centrum van Kerkrade. Na even nagedacht te hebben, somt Ans een heel rijtje op: “HEMA, Takko, V&D, Durlinger, Blokker, KPN, Bergstein Mode, Mara Boutique, Jola Mode, Debets Sport, Jamin, TVC Weijden, Megapool. Het zullen er in totaal zo’n 20 of 30 zijn.” Volgens haar is het lang uitblijven van het centrumplan één van de oorzaken dat partijen zijn vertrokken. “Er zijn zeker winkels weggegaan omdat er niks tot stand kwam. Die hadden er anders nog gezeten.” 

Bezoekersaantallen
Ook konden winkels het soms financieel niet meer bolwerken door teruglopende bezoekersaantallen. “Er zijn en waren gewoon te weinig winkels, dan blijven mensen weg. En ook het parkeerbeleid heeft een hele tijd veel klanten weggejaagd. Mensen die te laat terugkeerden naar hun auto hadden meteen een boete van 97 euro onder de ruitenwisser liggen. Uiteindelijk hebben we als winkeliers zelf jongens op skeelers kwartjes laten bijgooien bij auto’s van klanten. Gelukkig is het qua parkeren tegenwoordig weer goed geregeld hier”, zegt Ans.   
 

Vul hier een omschrijving van de foto in.


Ondanks dat het er voor de ondernemers in het centrum niet makkelijker op is geworden, is het paar positief over de toekomst. “Het is lange tijd bergafwaarts gegaan. Zo zijn we de scholen kwijtgeraakt, het ziekenhuis en een hoop winkels. Maar er wordt nu hard gewerkt. We krijgen straks een mooi, compact en kleinschalig centrum. Daar komt het Center Court uiteindelijk nog bij. Het belooft wat”, zegt John. Ans knikt instemmend en vult aan: “Ik geloof erin en ik merk dat de jongeren er hier ook in geloven. Ik ben ervan overtuigd dat het centrum weer gaat bloeien.”    

 

Lees donderdag meer in De Limburger