Een proces als geen ander

Print
Een proces als geen ander

Geert Wilders haalde gisteren vernietigend uit in de richting van de rechtbank. Afbeelding: ANP

Het proces stinkt aan alle kanten en mijn vervolging is een aanfluiting. Dat Geert Wilders flink tekeerging in zijn laatste woord tijdens het ‘minder­Marokkanen­proces’ baarde eigenlijk geen opzien. De strafzaak zélf zat wel vol opmerkelijke zaken.

 Een gelekte pleitnota, een zwaarbewaakte locatie en een verdachte die maar woedend blijft twitteren. Nee, een gewoon proces is de strafzaak over ‘minder Marokkanen’ niet. Met het einde in zicht: elf opmerkelijke zaken op een rij.

Locatie

Als Wilders een normale verdachte was geweest, had hij gewoon in Den Haag terechtgestaan: de plek van zijn beruchte uitspraken. Maar omdat Wilders nu eenmaal Wilders is, en al járen zwaarbeveiligd wordt, is de complete rechtszaak overgeheveld naar het hermetisch afgesloten justitiecomplex bij Schiphol, een kloeke homp beton midden in de weilanden.

Mediatraining

Ga d’r maar aan staan: rechter zijn in een zaak als deze. Zeker na het vorige proces in 2010/2011 dat een wraking opleverde en de reputatie van één van de rechters schaadde. Dus koos de Haagse rechtbank voor een drietal dat geen lid was van een politieke partij. En kregen de drie rechters mediatraining.

Twee getuigen

Wilders’ advocaat Geert-Jan Knoops had een complete colonne getuigen langs de rechters willen laten marcheren: onder anderen Wilders-criticasters Mark Rutte, Lodewijk Asscher en Frans Timmermans hadden moeten komen. Maar de rechtbank vond dat onnodig. Andere getuigen zoals criminoloog Hans Werdmölder haakten zelf af, omdat ze geen zin hadden ‘in het kamp Wilders’ te belanden. Toen waren er dus nog maar twee die wilden getuigen: hoogleraar mensenrechten Tom Zwart en rechtsgeleerde Paul Cliteur.

Advocatenpaar

Voor het grote publiek is de zaak ook de lancering van Carry Knoops-Hamburger, jawel: de vrouw van. Hoewel Carry al jaren het gerenommeerde advocatenkantoor bestiert, blijft ze vaak ongezien. In deze zaak voert ze - toch wel uniek - samen met haar man het woord. Grappig: in de rechtszaal spreekt ze van ‘professor Knoops’ en op de gang is het gewoon ‘Geert-Jan’.

Elianne

Tja, Elianne van Rens. Al vanaf dag één had Wilders het helemaal gehad met de oudste rechter van het trio. Hij vond haar arrogant, vooringenomen en partijdig; onder meer omdat ze in het tvprogramma Kijken in de Ziel kritiek op het eerste proces rond de politicus had.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen