Terrorist Brussel stal eerder 1,2 miljoen aan schilderijen

Print
De dader van de terroristische aanslag op metrostation Maalbeek in Brussel, Khalid El Bakraoui, was ook betrokken bij de kunstroof uit het Van Buuren Museum in het Belgische Ukkel en de daaropvolgende geheime onderhandelingen om losgeld. Dat schrijft het tijdschrift Paris Match.

 

Het ging om een tiental schilderijen met een geschatte waarde van 1,2 miljoen euro. Dat gebeurde in 2013 terwijl El Bakroui onder elektronisch toezicht stond. Deze manier van geld vergaren wordt ook wel 'artnapping' genoemd. El Bakraoui wilde via artnapping geld bij elkaar krijgen om de latere aanslagen te financieren.

Volgens Paris Match deed een undercoveragent van de federale politie zich voor als tussenpersoon van de verzekeringen van het museum, om de daders te identificeren en om de kunstwerken terug te krijgen. Dat laatste is overigens nooit gelukt. De onderhandelingen liepen in mei 2015 vast.

Aanslagen Brussel
Zijn broer Ibrahim El Bakraoui blies zich op op de luchthaven in Zaventem. De 29-jarige Belg pleegde zes jaar geleden nog een gewelddadige overval op een wisselkantoor in Brussel, die leidde tot een schietpartij met de politie. Hij kreeg negen jaar cel. Ibrahim El Bakraoui werd in juli door Turkije uitgezet naar Nederland. Omdat hij niet internationaal gesignaleerd stond, is hij niet opgemerkt.

Khalid El Bakraoui is de jongere broer van Ibrahim (27) en is verantwoordelijk voor de aanslag op een metrostel bij de halte Maalbeek. Hij is in het verleden al eens tot een celstraf veroordeeld vanwege carjacking. Na vrij te zijn gekomen schond Khalid El Bakraroui de voorwaarden voor voorlopige vrijlating door niet meer op te komen dagen voor afspraken. Zijn voorlopige vrijlating werd daarop ingetrokken, maar hij werd niet meer gepakt.

De broers El Bakraoui zouden in eerste instantie het EK Voetbal en Schiphol op het oog hebben gehad als doelwit van hun aanslag. Later besloten ze uit te wijken naar Brussel, waar in totaal 32 mensen om het leven kwamen.