Ouders, praat goed met je 'tinderende' kinderen

Print
Ouders, praat goed met je 'tinderende' kinderen

Afbeelding: Yellow App

Sinds het populaire Tinder niet meer toegankelijk is voor kinderen onder de 18 wint de nieuwe datingapp Yellow aan populariteit. Iedereen vanaf 13 jaar kan zich aanmelden. Je puber op een datingapp, daar moet je als ouder niet laconiek over zijn, vinden opvoedkundigen.

 

Een korte rondgang door datingapp Yellow laat profielen van pubers uit alle hoeken van het land zien. Jonge jongens zonder shirt en meisjes van 14 die selfies maken in de badkamer. Onder de foto's staan teksten als: 'Stuur me een berichtje, ik verveel me in de klas!'.

De app voert geen achtergrondchecks uit, dus iemand van 40 kan zich voordoen als iemand van 15. Daar zit het gevaar, vinden opvoedkundigen Marina van der Wal en Justine Pardoen. ,,Het is alsof je je kind alleen loslaat op een drukke straat vol met gevaar. Pubers hebben geen onderscheidend vermogen. Ze zien het niet als iemand van 45 zich voordoet als iemand van 15", vertelt Van der Wal. ,,Pubers zijn niet naïef, wel heel optimistisch. Ze denken: Gevaar? Dat overkomt mij niet. Als ouder moet je ze daarvoor beschermen."

Pardoen vindt niet dat er bij voorbaat wat mis is met een datingapp voor kinderen. ,,Ouders moeten wel weten dat het bestaat als hun kind erop actief is." Van der Wal denkt daar anders over. ,,Ik snap dat pubers volwassen gedrag willen kopiëren, maar van een datingapp zie ik het nut niet in."Ouders maken zich vaak zorgen over hun kinderen als ze zich alleen op fysieke plekken bevinden, aldus Van der Wal. ,,Maar ze lopen nét zo veel gevaar als ze gewoon met hun telefoon op de slaapkamer zitten." Een derde van de ouders heeft volgens Van der Wal geen idee wat hun kind doet op social media. ,,Ze zijn soms niet eens geïnteresseerd. Daar kan ik echt boos om worden."

Vals profiel
Het is, na zelf de proef op de som te hebben genomen, inderdaad gemakkelijk om een vals profiel aan te maken op Yellow. Omdat de app volgens de Franse makers slechts een ontmoetingsplek is, nemen ze geen verantwoordelijkheid voor wat er daarna gebeurt. Ze laten weten: ,,Kinderen onder de 18 komen via ons alleen in contact met profielen van andere kinderen onder de 18." De makers erkennen wel dat het een probleem is dat iedereen zo maar een geboortedatum kan invullen. ,,Dat is iets waar wij druk mee bezig zijn."

Het advies aan ouders die zich zorgen maken over de app is volgens Pardoen simpel: ,,Verbied je kind niet direct er gebruik van te maken, maar praat er over. Stel open vragen die beginnen met: Wat zou jij doen als...? Laat ze die hardop beantwoorden. Het is goed als kinderen het zichzelf horen zeggen." Van der Wal: ,,Probeer er achter te komen waarom ze graag op een datingapp zitten. Ben niet laconiek, maar geïnteresseerd."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen