De Drake feesten in de zomer

Print
De Drake feesten in de zomer

Drakevorst Harald Boots (midden): „We zijn er al 66 jaar om de mensen te amuseren.” Afbeelding: John Simons

De Beeselse Drake stellen hun 6x11 jubileumfeest uit tot juni 2017. De meeste dorpelingen hebben een jaar hard gewerkt voor het Draaksteken. De Drake gunnen alle vrijwilligers wat rust.

Nee. De Drake hebben dit carnavalsseizoen geen druk programma met extra activiteiten om te vieren dat de vereniging 6x11 jaar bestaat. De Beeselse vastelaovesvrienden kennen hun dorp als geen ander en weten dat ze al die hardwerkende vrijwilligers een paar maanden rust moeten gunnen. 

Draaksteken
„Veel Beeselnaren waren in september pas klaar met hun werk voor het Draaksteken. Dan wil je ze niet meteen benaderen voor een extra carnavalszitting”, zegt drakevoorzitter Marcel Aspers. 
En dus zetten De Drake in juni 2017 een grote tent in hartje Beesel en kan jong en oud genieten van een groot jubileumfeest. Zonder carnavalsmutsen. Dat dan weer wel. Die mogen slechts van 11 november tot carnavalsdinsdag op de prinselijke hoofden worden gezet. Ach, De Drake zijn toch al niet zo’n stijve club, vertelt vorst Harald Boots. „Wel strak in het pak, maar niet stijf.” 
En altijd te porren voor een geintje, zegt Boots. „Zo hebben we in 2012 alle mutsen van De Windjbuujels in Reuver weten te bemachtigen. Met die vereniging hebben we een gezonde rivaliteit. De Windjbuujels zetten na elke feestavond tegelijkertijd hun muts af. Die gaan dan in een grote koffer. En die koffer hadden wij. Voor een vat bier konden de Windjbuujels hem terugkrijgen.” 

Foto
De deal werd gesloten. Reuver kreeg de spullen netjes terug. Echter: eerst hadden de mannen van De Drake zichzelf met de mutsen gekiekt. „Die foto hebben we uitvergroot en tijdens de receptie van De Windjbuujels aangeboden”, zegt Aspers. Maar ook De Drake zijn weleens slachtoffer geweest van vrolijke streken. Zo hebben de Swalmense Hopsjlokkers ooit de Beeselse Drakensteen gestolen. „Vroeger werd de draak tijdens het Draaksteken op die steen gelegd en dan stak Sint Joris hem dood.” 
De steen lag middenin het dorp en De Hopsjlokkers zouden hem in de tuin van het Swalmense café Stiene Nelke hebben verstopt. Het verhaal wil dat een Beeselse loonwerker met een zware landbouwmachine naar Swalmen is gereden waar hij de tuin van het café compleet overhoop heeft gegooid om de steen te vinden. Meer recent voorbeeld is de ontvoering van Drakeprins Rick (2015). Boots: „Die werd vlak voor de optocht gekaapt door zijn vriendenclub. Ze eisten een vat bier als losgeld.” Maar De Drake laten zich niet chanteren. „We hebben de prins van het jaar daarvoor in een oud prinsenpak gestoken. Toen de ontvoerders dat zagen, lieten ze de echte prins toch maar snel gaan.”