OM wil dat schietende agent Ronald V. niet de cel in gaat

Print
OM wil dat schietende agent Ronald V. niet de cel in gaat

Agent Ronald V. in de rechtbank van Den Bosch tijdens een zitting in het hoger beroep op 24 augustus. Afbeelding: Petra Urban

In het gerechtshof van Den Bosch wordt vandaag het hoger beroep afgerond omtrent de Kerkraadse agent die in 2013 de bijrijder van een vluchtende ramkraker neerschoot omdat hij zich bedreigd voelde. Ronald V. werd daarvoor door de rechter vorig jaar veroordeeld tot twee jaar celstraf, hoewel het OM voor vrijspraak pleitte. Verslaggever Peter Winterman is bij de zitting en doet via Twitter verslag.

Op 22 augustus 2013 schoot Ronald V., als lid van een aanhoudingseenheid op de verdachte die met zijn auto op agenten zou zijn ingereden. ,,Die auto was een stier, wij waren een rode lap. Ik hoorde het grommen van de auto, piepende banden. Die rijdt ons hier kapot, vreesde ik'', zo vertelde V. eerder. De agent zit vandaag opnieuw in de rechtszaal, in uniform en steekwerend vest. In het publiek zijn veel agenten aanwezig.  

Door het schieten van V., op de parkeerplaats van coffeeshop Brothers in Heerlen, raakte een onschuldige bijrijder gewond. De zaak werd aanvankelijk geseponeerd, maar het slachtoffer dwong vervolging af via de rechter. Het OM eiste destijds vrijspraak, maar de rechter veroordeelde V. tot twee jaar cel wegens doodslag omdat het schieten 'buitenproportioneel en ondoordacht' was geweest.

Hoger beroep
De agent ging in hoger beroep tegen zijn veroordeling en de politie schakelde de bekende strafpleiter Geert-Jan Knoops in om de agent bij te staan. 

Vandaag dient de afrondende zitting van het beroep en daarin kwam eerst de advocaat van het slachtoffer (Niels genaamd) aan het woord. ,,Er is een hoop ophef over deze zaak. Dat wat deze agent heeft gedaan, kán niet en mág niet", begon advocaat Warmolt Tonckens. ,,Hij raakte Niels midden in de borst. Laat deze agent nooit meer een wapen dragen."

Zijn cliënt vertelde de rechter dat het nu wel weer met hem gaat. ,,Het dagelijks leven gaat door, maar geestelijk is het zwaar." 

Reconstructie
Na het woord van de advocaat volgde het OM met een reconstructie van de schietpartij. ,,Er stond één persoon (een agent, red.) in de baan van de wegrijdende auto op moment dat Ronald V. een schot loste." En: ,,De kans was aanmerkelijk dat de bijrijder door het schot van Ronald V. ernstig gewond zou raken. Maar was V. zich daarvan op dat moment bewust?"

Het OM stelt dat daarmee poging doodslag wel is bewezen, maar vraagt zich hardop af of er in dit geval dan ook een straf moet worden opgelegd. ,,De agent kan zich beroepen op noodweer. Want er was acute en ernstige bedreiging. Het schieten was proportioneel." De poging doodslag is volgens het OM bewezen, maar niet strafbaar. De advocaat-generaal eiste daarom ontslag van rechtsvervolging.

Lees ook: De 21,3 seconden in Heerlen die alles veranderden