Sam en Femke geen slachtoffer van misdrijf

Print
Sam en Femke geen slachtoffer van misdrijf

Sam en Femke. Afbeelding: AD

De 34-jarige man die met de vermiste meisjes Sam en Femke uit Bergen op Zoom was aangetroffen in het Portugese Albufeira, wordt niet langer verdacht van 'onttrekking aan het ouderlijk gezag' of ontvoering. Hij blijft wel onderdeel van het onderzoek en zal nog worden gehoord. Dat laat het Openbaar Ministerie weten. De meisjes (beiden 16 jaar) gingen op eigen houtje op reis, zegt justitie. Van een misdrijf lijkt geen sprake.

De tieners Sam Bruijs en Femke Lucas vertrokken vorige week totaal onverwacht naar Spanje en waren enkele dagen vermist. Ze werden zaterdag aangetroffen in het Portugese Albufeira. Kort daarna werd een 34-jarige Marokkaanse Nederlander aangehouden die bij ze in gezelschap was. Hij zei dat hij de meiden pas in Portugal had ontmoet. De man werd opgepakt op verzoek van justitie in Nederland. Hij werd verdacht van onttrekking aan het ouderlijk gezag.

Ouderlijk gezag
Hij werd al snel weer vrijgelaten omdat de Portugese wet het artikel 'onttrekking aan het ouderlijk gezag' niet kent. Maar het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant heeft Sam en Femke ondertussen uitgebreid gehoord en verdenkt de man niet meer van onttrekking aan het ouderlijk gezag en ook niet van ontvoering. Wel is hij nog steeds in beeld in het onderzoek van justitie naar wat er precies is gebeurd in Spanje en Portugal, rondom de twee meiden. Volgens de eigenares van een hostel in Albufeira waren de meiden in vakantiestemming.

Het is nog steeds onduidelijk waarom Sam en Femke de reis maakten. In een brief die ze zouden hebben achtergelaten, zouden ze hebben laten weten dat 'ze er even tussenuit wilden'. Hun telefoons lieten ze achter bij een vriendin. Sam en Femke zijn alweer dagen bij hun ouders in Bergen op Zoom, maar de families willen niets kwijt over de reden waarom beide tieners stiekem op het vliegtuig stapten.

Lees ook: 'Verdachte vermissingszaak meisjes weer vrij'