Wat voel je dan als je Q-koorts hebt?

Print
Wat voel je dan als je Q-koorts hebt?

Directeur Annemieke de Groot van Qsupport gaf deze week in Stramproy tekst en uitleg over Q-koorts. Afbeelding: Stefan Koopmans

Huisarts Jan Takken in Stramproy is de komende tijd extra alert op mensen met chronische Qkoorts. Het nieuws dat veel mensen in het dorp besmet zijn geraakt zonder dat het jarenlang is opgemerkt heeft hem ook verbaasd. „We willen voor alles de rust bewaren.”

Vragen, veel vragen heeft Renate Schroeten uit Stramproy over het nieuws dat een kleine 10 procent van alle dorpelingen vermoedelijk ergens tussen 2007 en 2010 besmet is geraakt met de Q-koortsbacterie. Zonder dat ze het zelf wisten. Bij toeval kwam het onlangs aan het licht, in een onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. „Wat zijn de symptomen? Wat voel je dan? Kennen ze de bron van de besmetting?”, vraagt Schroeten zich af, daags nadat Qkoortsorganisatie Q-support een informatie-avond in Stramproy heeft gehouden over de jarenlang niet ontdekte besmetting. Net als andere inwoners vindt ze het nieuws vooral opmerkelijk. „Jammer voor de mensen die chronische Q-koorts hebben, wij hebben gelukkig nergens last van.”

Huisarts Jan Takken van de Groepspraktijk Stramproy Ell heeft een viertal reacties gekregen, onder meer via de mail. Mensen die bijvoorbeeld vragen of ze zich moeten laten testen op Q-koorts. Hij kan er kort over zijn: „Wie geen klachten heeft, hoeft niets te doen. Dat heeft geen zin.” De kleine groep die wel, ook zeven jaar na de grote Q-koortsuitbraak, klachten heeft of tot de risicogroep behoort, wil de huisarts op het spreekuur zien. „Dan heb je het bijvoorbeeld over mensen die ooit een longontsteking gehad hebben en daarna nooit meer de oude zijn geworden.” 

Dat laatste kan duiden op QVS, het Qkoortsvermoeidheidssyndroom. Q-supportdirecteur Annemieke de Groot en medisch Q-koortsdeskundige Alfons Olde Loohuis vertelden er dinsdagavond over. Wat QVS kan aanrichten. Sommigen raakten hun baan of partner erdoor kwijt. Mensen die eraan lijden, kunnen last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid, slaap- en concentratieproblemen en spier- en gewrichtspijnen. Ook mensen met een hartklepafwijking, zowel geopereerd als niet geopereerd, wil Takken komende tijd zien. Zij zijn de risicogroep bij chronische Q-koorts. Olde Loohuis stelde dat bij die groep de bacterie vernietigend werk kan doen. „Het is te behandelen met antibiotica. Onbehandeld kan het dodelijk zijn.” 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu