Seriemoordenaar voor altijd achter de tralies

Print
Seriemoordenaar voor altijd achter de tralies

Stephen Port. Afbeelding: AD/SY

Stephen Port (41), een Britse chefkok die vorig jaar nog meedeed aan het tv-programma Masterchef, is vrijdagmiddag door een rechtbank in Londen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens de moord op minstens vier homoseksuele jongemannen.

,,Deze man moet in de cel sterven'', zei de rechter. Port wordt gezien als slinkse seriemoordenaar die zijn slachtoffers naar zijn huis lokte, drogeerde met GHB en vervolgens na seks om het leven bracht.

De moordenaar wordt niet alleen verantwoordelijk gehouden voor het om het leven brengen van Gabriel Kovari (22), Daniel Whitworth (21), Jack Taylor (25) en Anthony Walgate (23). Hij is ook veroordeeld voor vier verkrachtingen en eenzelfde aantal aanrandingen.

Misbruikt
Stephen Port, die een onverzadigbare honger naar seks had met kleinere mannen, ontmoette de jongens via de homodating-app Grindr en haalde ze over om voor seks naar zijn woning in de Londense wijk Barking te komen. In ruil daarvoor beloofde hij zijn 'twinks' (een Engels woord voor tienerjongens, red.) forse bedragen. Eenmaal daar kregen zijn dates een doses van de drug toegediend, werden misbruikt en vervolgens gedood. Volgens justitie had de man extreme pornografische fantasieën over seks en verkrachtingen. Hij bracht de jongens met GHB onder narcose om alles met ze te kunnen doen. 

Kerkhof
Port dumpte zijn slachtoffers op of in de buurt van een kerkhof dat circa een halve kilometer van zijn huis ligt. Een aantal medewerkers van het rechercheteam dat op de moordzaken was gezet is ontslagen. Zeventien rechercheurs zouden volgens de BBC worden beschuldigd van nalatigheid en zelfs wangedrag. Volgens Scotland Yard (SY) legden ze veel te laat een verband tussen de vier vermoorde jongens van wie de lichamen op vrijwel dezelfde locatie en in anderhalf jaar tijd werden aangetroffen. ,,Port had veel eerder kunnen worden aangehouden'', staat in een verklaring van SY. Er is inmiddels een excuusbrief naar de familie van de slachtoffers gestuurd.

De politie in Londen heeft per direct het onderzoek heropend naar nog eens 58 raadselachtige GHB-sterfgevallen tussen 2012 en 2016 in de hoofdstad. De kans bestaat dat Port ook daarbij betrokken is geweest. Als dat zo blijkt te zijn, is hij met voorsprong de grootste seriemoordenaar aller tijden.