Druk op Nederland om Oekraïneverdrag verhoogd

Print
Druk op Nederland om Oekraïneverdrag verhoogd

Afbeelding: AD

De druk op Nederland om het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne te ratificeren wordt steeds sterker. Oekraïne kan ,,onder geen enkele voorwaarde toestaan'' dat dat niet gebeurt, zei de Oekraïense president Petro Porosjenko vandaag na afloop van de achttiende EU-Oekraïnetop in Brussel.

EU-president Donald Tusk wees op het grote geopolitieke belang en het wederzijdse economische belang van de ratificatie. Hij zei samen met premier Mark Rutte hard te werken aan een oplossing en te hopen dat er volgende maand een oplossing ligt. ,,We zullen u niet alleen achterlaten'', gaf hij Porosjenko mee.

De populistische intenties moeten worden gestopt, zo verwees Porosjenko naar de GeenPeil-campagne die leidde naar het referendum waarin Nederland in april het verdrag afwees. Daardoor is Nederland het enige EU-land dat het verdrag nog niet heeft geratificeerd. ,,Verder uitstel is nadelig voor de EU en Oekraïne'', aldus Porosjenko. ,,Het verdrag staat symbool voor het gevecht om onze Europese toekomst.''

Om aan de neestemmers tegemoet te komen, werkt Rutte aan een bindende verdragsbijlage waarin onder meer zou moeten worden opgenomen dat het verdrag geen opstapje is naar het EU-lidmaatschap en geen veiligheidsgaranties biedt. Als de regeringsleiders daar medio december op een top in Brussel mee instemmen, moet het Nederlandse parlement er daarna nog goedkeuring aan geven.

Op de top kwam ook de visumvrijstelling voor Oekraïners die naar Europa reizen aan de orde. Volgens Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kunnen de obstakels daarvoor nog dit jaar uit de weg zijn geruimd.