Man schiet zwarte tiener dood: 'Weer een stuk vuilnis opgeruimd'

Print
Man schiet zwarte tiener dood: 'Weer een stuk vuilnis opgeruimd'

Afbeelding: AD

Een 62-jarige blanke man schoot maandag een vijftienjarige zwarte jongen dood in Charleston in de Amerikaanse staat West Virginia. Hij bekende, toonde geen berouw en zei tegen de politie: ,,Zo is er toch weer een stuk vuilnis van de straat geruimd.''

Nadat hij de tiener James Means had doodgeschoten, ging William Pulliam thuis eten om daarna een vriendin te bezoeken. In het huis van die vriendin trof de politie het moordwapen aan. 

Ruzie
Pulliam had Means twee keer in de buik geschoten nadat de tiener tegen hem was aangelopen en er een ruzie was ontstaan. ,,Zoals ik het zie, is er weer een stuk vuilnis van de straat'', zo tekende agent C.C. Lioi de verklaring van de dader op. 

De zaak wordt onderzocht en zal wellicht als een federaal haatmisdrijf worden behandeld, laten de autoriteiten weten. 

De politie wist het slachtoffer nog niet te identificeren, maar zijn moeder Nafia Adkins verklaarde aan de krant Charleston Gazette-Mail dat het om haar zoon James Means gaat. Volgens de krant was de tiener ongewapend.

'Zelfverdediging'
In een interview met een lokaal tv-station verklaarde Pulliam dat hij zich bedreigd voelde door de tiener en zijn vrienden, dat hij schoot uit zelfverdediging en dat er geen racisme in het spel was. Hij ontkent ook de 'vuilnis'-uitspraak te hebben gedaan.

Pulliam werd aangehouden en de dag na het incident gevangengezet, hij heeft om een pro-deoadvocaat gevraagd. De man werd in 2013 al veroordeeld wegens huiselijk geweld, waardoor hij geen wapen meer mocht bezitten.

Meer haatmisdrijven
Volgens diverse Amerikaanse bronnen is er een opmerkelijke toename van haatmisdrijven gericht op minderheden sinds de verkiezing van Donald Trump. De hoofdaanklager van de staat New York Eric Schneiderman stelde vorige week dat er sinds de verkiezingen meer incidenten van agressie tegen minderheden zijn.  ,,Maak Amerika weer wit, lijkt heel erg op maak Amerika weer groots. Die laatste slogan hebben we vaker gehoord de afgelopen tijd, dus trek je eigen conclusie maar'', verklaarde  Schneiderman.

Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, kondigde vorig weekend aan dat de staatspolitie een speciale eenheid krijgt om haatmisdrijven te onderzoeken in wat hij ,,een sociale crisis'' na de winst van Trump noemt.

Eerder werd al bekend dat er meer meldingen van racisme zijn sinds Trump tot president is verkozen. In een aantal gevallen noemden degenen die etnische minderheden racistisch bejegenden Trump bij naam.

Hakenkruisen
Eerder deze week brachten vandalen hakenkruisen en de slogan 'Go Trump' aan in het herdenkingspark voor de overleden (joodse) Beastie Boy Adam 'MCA' Yauch in New York. Adam 'Ad-Rock' Horovitz van Beastie Boys nam daarop deel aan een protestactie en verklaarde: ,,Swastika's spuiten op een speeltuin voor kinderen is iets verderfelijks'', waarna de aanwezigen het Amerikaanse volkslied 'Star Spangled Banner' zongen.

Na het brexit-referendum kent ook Groot-Brittannië een onrustwekkende toename van zogenaamde haatmisdrijven gericht op minderheden.