Zet je schrap voor Black Friday

Print
Zet je schrap voor Black Friday

Afbeelding: AD

Vliegtickets voor maar 4 euro, een luxe bh voor maar 7,50 euro of een computer met 70 procent korting. Voor wie het nog niet doorhad of geen lading spam in de mailbox heeft gehad: morgen is het Black Friday, een walhalla voor koopjesjagers. Het koopweekend van het jaar is typisch Amerikaans, maar ook wij Nederlanders smullen ervan.

Shopaholic en blogster Joyce Sandee(27) uit Goes zit er al helemaal klaar voor. ,,Ik ben een echte shopverslaafde, dus morgen ga ik zeker even kijken of ik wat kan scoren. Vooral als er 70 procent korting afgaat! Zo heb ik al een paar keer dure merkbh's voor maar 7,50 euro gekocht, online bij de Bijenkorf."

Hot items zijn volgens Sandee vooral tassen, schoenen, kleding, make-up, parfum en elektronica. ,,Ik denk dat het nu ook heel aantrekkelijk is om bij de Mediamarkt, BCC en Intertoys te kijken voor Sinterklaas- en kerstcadeaus die super goedkoop te scoren zijn. Online zijn er veel koopjes bij bekende winkels als Wehkamp, Zalando , Bol.com en parfumerie Douglas. Ook zijn de vliegtickets heel gewild, zo kun je al een vliegticket voor maar 4 euro scoren."

Smullen
Waar retaildeskundigen twee jaar geleden nog hun twijfels hadden bij het overwaaien van Black Friday naar Nederland, kunnen ze er nu niet meer omheen. ,,Het is flink opgepikt", erkent Gino Thuij van marktonderzoeksbureau GfK. ,,Uiteindelijk zijn Nederlanders echte koopjesjagers. We kopen meer dan helft van onze kleding als het afgeprijsd is. Nederlanders smullen van dit soort acties."

Dat geldt ook voor de Edense Nicole van Roekel (22) van blog The Budget Life. ,,Ik vind het wel een grappig verschijnsel. Wie kent de hysterische filmpjes van overvolle warenhuizen waar mensen vechten om de beste koopjes niet? Aan de andere kant denk ik wel dat we een stuk nuchterder zijn dan Amerikanen. Daar is het nog veel meer een 'ding'. Ik zie het niet echt gebeuren dat Nederlanders als hysterische gekken door de Bijenkorf gaan rennen op Black Friday. Maar zeg nooit nooit..."

Zwart zien
Black Friday is vernoemd naar de winkelstraten die in Amerika de dag na Thanksgiving en voor het weekend zwart zien van de mensen. Veel Amerikanen zijn dan vrij en grijpen dat moment aan om, een maand voor kerst, te gaan shoppen. De winkels spelen daar op in door juist die dag met fantastische aanbiedingen te komen. 

Ook in Nederland kunnen we profiteren van de Amerikaanse gekte. ,,Tegenwoordig verzenden veel Amerikaanse webshops gewoon naar Nederland, dus je kunt daar zeker kijken of er items met mooie kortingen tussen zitten. Let er wel op dat je bij veel Amerikaanse producten invoerkosten moet betalen. Als je dan een product met een flinke korting scoort, maar alsnog hoge invoerkosten betaalt, heeft het natuurlijk niet zo veel zin", weet Roekel.

Vingers branden
Nederlandse winkeliers pikken graag een graantje mee. ,,Het is hier nog niet zo ingeburgerd als in Amerika, maar als ik zie wat een rumoer het teweegbrengt, denk ik wel dat het een flinke boost geeft aan de retail. Het is een nieuw moment dat de detailhandel probeert te claimen", stelt Thuij.

Volgens Thuij hoeven we niet te vrezen voor nepkortingen. ,,Er zullen best ondernemers zijn die het randje opzoeken, maar deze tijd is zo transparant. Iedereen kan gemakkelijk online checken of de aanbieding echt zo mooi is. Klanten laten zich niet makkelijk meer bedonderen. Iemand zet het op sociale media en je goede naam is aan diggelen. Als ondernemer zou ik daar mijn vingers zeker niet aan branden."

Online zijn de koopjes goed te checken, maar ook in de winkelstraten zal het druk worden tijdens Black Friday. ,,Het vertaalt zich door naar de winkels. Het is goed weer, dus dat zal aardig wat mensen op de been brengen", aldus Thuij. 

Thuij denkt dat Black Friday in ons land nog veel groter kan worden. ,,Je kunt het vergelijken met Halloween, dit is net zo iets. Twee jaar geleden had niemand van Black Friday gehoord, inmiddels wel. Het einde is nog niet in zicht."

Tot en met maandag - ook wel Cyber Monday genoemd- valt er te profiteren van Black-Friday-kortingen.