'We pesten waar we maar kunnen'

Print
'We pesten waar we maar kunnen'

De Hells Angels zijn één van de clubs die de overheid tot de Outlaw Motorcycle Gangs rekent. Afbeelding: Olaf Kraak

Stadsbesturen in de hele Euregio wringen zich in allerlei bochten. Ze willen voorkomen dat motorbendes zich in hun gemeente vestigen. Dat is niet gemakkelijk en lukt ook lang niet altijd. „We pesten waar we maar kunnen.”

Nee, dat was niet zo leuk, toen er op zijn eerste burgemeestersbal plotseling acht Outlaws in clubtenue verschenen en zich intimiderend opstelden. Raf Terwingen van Maasmechelen was nooit eerder zo vroeg thuis na een eigen feestje. Maasmechelen heeft, samen met het naastgelegen Lanaken, de twijfelachtige eer de hoofdstad van de motorbendes in Europa te zijn, zegt Terwingen op een Euregionaal congres over de bestuurlijke aanpak van criminaliteit, meer specifiek de aanpak van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s).

Hells Angels, Outlaws, No Surrender, Bandidos, ‘een beetje’ Satudarah: ze hebben allemaal hun plekjes veroverd aan de Belgische kant van de grens. Hou ze maar eens tegen. Je moet van hele goeden huize komen wil dat lukken. Toen een bodybuilder in 2015 een fitnesscentrum wilde openen aan de Rijksweg in zijn gemeente, kreeg Terwingen signalen van de politie dat de Hells Angels daarachter zouden zitten als geldschieters. De burgemeester wrong zich in allerlei bochten om opening van het centrum te voorkomen. Hij verleende de vergunning niet, vanwege een trapleuning die volgens de brandweer vijftien centimeter te laag was. Die werd uiteraard aangepast, waarna het centrum toch opende.

„Maar het is failliet gegaan. Misschien mede door de publiciteit die we hebben gegenereerd.” Terwingen verbood het heavy metal-festival Rommelrock keer op keer, omdat de politie de veiligheid niet kon garanderen in verband De Hells Angels zijn één van de clubs die de overheid tot de Outlaw Motorcycle Gangs rekent. Kraak) met de mogelijke betrokkenheid van de organisator bij een motorclub. De Belgische Raad van State oordeelde dit jaar dat hij dat niet had mogen doen. Toch zal Terwingen het ook in de toekomst blijven verbieden.

Moeilijk

In Genk kreeg het stadsbestuur er lucht van dat de Hells Angels een clubgebouw wilden openen aan de Stalenstraat, onder de schuilnaam De Lustige Fietsers, zo vertelt Annemie de Boye, coördinator bestuurlijke aanpak. „We hebben onmiddellijk een stopgesprek gevoerd met de eigenaren van het pand. We hebben gezegd: als u uw pand verhuurt aan deze club, zullen we het u zo moeilijk mogelijk maken. Pesten waar we maar kunnen. Ze hebben eieren voor hun geld gekozen. Een clubhuis moet je echt niet willen in je gemeente.”

In Duitsland bestaat de mogelijkheid een verbod op de motorclubhesjes en -jacks uit te vaardigen voor een bepaalde periode op een bepaalde plek. Zo heeft Aken dat verbod uitgevaardigd voor onder meer de kerstmarkten en carnaval, zegt Lothar Hausberg van de Akense politie. Hij verhaalt over de onrust in zijn stad, waar een soort bendeoorlog woedt tussen Hells Angels en Bandidos. In de Euregio zijn vrijwel alle motorclubs vertegenwoordigd, zegt Hans Nelen, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Maastricht.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →