'Wil je snel geld verdienen?'

Print
'Wil je snel geld verdienen?'

Het Heerlense gemeentehuis (rechts) Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Twee Heerlense ambtenaren probeerden volgens justitie de gemeente voor tienduizenden euro’s te benadelen. Als de ondernemer die ze daarbij voor hun karretje wilden spannen niet meteen aan de bel had getrokken, had er geen haan naar gekraaid.

Lees ook: Corruptieaffaire Heerlen: ambtenaar vroeg steigerbouwer om neprekening

Hij is met stomheid geslagen. De steigerbouwer uit Heerlen heeft al veel meegemaakt, maar wat hem op 26 mei overkomt, verbijstert hem toch nog.

„Wil je snel geld verdienen?”, vraagt de Heerlense ambtenaar P. hem. En wel door een fictieve rekening van 15.000 euro naar de gemeente te sturen. De illegale opbrengst wordt gedeeld, zo krijgt de ondernemer nog te horen. Van binnen kookt hij, maar dat laat de steigerbouwer niet blijken. Hij moet even over het voorstel denken, antwoordt hij ambtenaar P. Dat hoeft hij echter helemaal niet. Nog dezelfde dag meldt de ondernemer de gemeente Heerlen al dat een van haar medewerkers mogelijk corrupt is. De gemeente doet aangifte, en dat leidt er weer toe dat de steigerbouwer, tevens verhuurder van bouwmateriaal, begin juni als getuige op de koe mag bij de Rijksrecherche. Hij meldt dan dat hij zich „heel erg verslagen voelde omdat iemand mij vroeg om een rekening te sturen voor werkzaamheden die ik niet heb verricht”.

Zijn verklaring zit in het strafdossier dat door deze krant is ingezien. Zaken doen De actie van de steigerbouwer leidt tot het corruptieonderzoek Guardea. En dat betekent pech voor de ambtenaar. Want het lijkt zo simpel. Je benadert een bedrijþe dat met enige regelmaat werk doet voor jouw gemeente met het verzoek nep-rekeningen te sturen en oüertes op te hogen. De gemeente betaalt, en de onrechtmatige meeropbrengst deel je met zijn tweeën. Geen haan die ernaar kraait. Tenzij de betreüende ondernemer daar niet voor te porren is, zoals

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →