Hebben we vandaag en morgen genoeg bedden vrij?

Print
Hebben we vandaag en morgen genoeg bedden vrij?

Afbeelding: Thinkstock

Het Zuyderlandziekenhuis moest gisteren vijf al geplande operaties schrappen. Alle bedden zijn bezet. Dat is niet voor het eerst. En niet uniek voor Heerlen en Geleen. Alle ziekenhuizen liggen vol. De doorstroming naar het verpleeghuis stokt, de toestroom op de spoedeisende hulp groeit. Over ’code rood’ en vallende bladeren.

Het is iedere dag weer spannend voor de planners in Heerlen en Geleen. Hebben we vandaag en morgen genoeg bedden vrij? Beide locaties van het Zuyderlandziekenhuis hebben er samen 1675, maar dat blijkt steeds vaker niet genoeg. Het afgelopen halþaar werden al twee keer eerder operaties afgezegd - omdat er geen plek vrij was om de patiënt te laten herstellen - en was er drie keer sprake van een ‘code rood’-situatie: het voorstadium van een tijdelijke opnamestop.

Het afzeggen van een geplande operatie, waar de patiënt zich vaak al weken emotioneel op voorbereidt, is begrijpelijkerwijs het laatste middel dat een ziekenhuis wil inzetten. Het is slechte reclame, maar soms kan het dus niet anders. Wat de situatie nu in Zuyderland nog nijpender maakt, is een besmetting met het noro-virus. Sinds vorige week zijn twee afdelingen (longgeneeskunde/cardiologie en ouderengeneeskunde) dicht. Zo’n twintig bedden daar kunnen niet worden gebruikt.

Seizoen

„Het is het seizoen”, horen we ook vanuit de andere Limburgse ziekenhuizen. Het AZM in Maastricht en het Laurentiusziekenhuis in Roermond liggen vol, al hoefden ze daar nog geen operaties af te zeggen. In Venlo en Venray (VieCuri Medisch Centrum) en Weert (St. Jansgasthuis) is het flink druk, maar kunnen ze het nog aan.Beide ziekenhuizen hebben vrije bedden aangeboden aan de Zuyderlandcollega’s. „Elk najaar als het kouder wordt, zien we de drukte toenemen. Zoals de spoorwegen problemen krijgen met ‘vierkante wielen’ als in de herfst de bladeren vallen, zo merken wij ook de invloed van het seizoen”, aldus een VieCuri-woordvoerster. „Mensen met griepklachten, een verzwakte weerstand en andere seizoensmalaise.”

Maar er zijn ook structurelere problemen. Een groeiende toestroom van patiënten op de Spoedeisende Eerste Hulpposten (SEH’s) van de ziekenhuizen. Daaronder, blijkt uit onderzoek, opvallend veel ouderen. Vorige week nog trok de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) erover aan de bel. Want nogal wat van die ouderen komen onnodig naar de SEH. „Ze zijn te kwetsbaar om thuis te verblijven, maar niet ziek genoeg voor het ziekenhuis. De spoedeisende hulp is voor hen een noodopvang”, ziet de NVZ. Die stroom drukt op de beddencapaciteit. Want ook al is er dus niet altijd een strikt medische noodzaak, de mensen worden vaak toch opgenomen.

Doorstroming

Het grootste probleem echter is de doorstroming van in het ziekenhuis uitbehandelde patiënten die niet naar huis terug kunnen om daar te herstellen. Omdat ze te broos zijn, of omdat er thuis geen partner of andere hulp is. Die mensen moeten eigenlijk naar een verpleeghuis. Maar daar is geen plek. En omdat ziekenhuizen - zo is dat wettelijk geregeld - een zorgplicht hebben, houden die patiënten hun bedden bezet. Op dit moment zijn het er in Zuyderland zo’n dertig. Foute beddenproblematiek heet dat in jargon.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu