Wie wordt wereldkampioen Formule 1?

Print
Wie wordt wereldkampioen Formule 1?

Afbeelding: MGL

Wereldkampioen of voor eeuwig geknakt? Tussen die twee uitersten laveert Nico Rosberg zondag bij de Formule 1­seizoenfinale in Abu Dhabi. De vooruitzichten zijn riant, maar juist daarin schuilt ook het gevaar.

Klik hier voor een vergroting van de infographic

De oven staat aan; klaar voor een heet weekend. Het kwik stijgt buiten tot boven de dertig graden, maar in de interviewruimte bromt de airco op volle toeren. De temperatuur daalt verder als Nico Rosberg en Lewis Hamilton op het toneel verschijnen. Het is de ijzige kilte van twee tegenpolen met eenzelfde doel voor ogen: wereldkampioen Formule 1 worden.

Sinds 2013 zijn de Duitser en de Brit teamgenoten bij Mercedes; steeds trok Hamilton aan het langste eind. Dit keer lijken de rollen omgekeerd en geldt voor Rosberg: nu of nooit! Gordijn open voor een heer en een rebel. Nico Rosberg versus Lewis Hamilton. De een betreedt keurig het spreekgestoelte, gaat netjes recht zitten en groet de massaal aanwezige wereldpers.

Petje

En de ander? Die heeft een petje op, een gouden ketting om, diamanten oorknopjes in, gebruikt zijn smartphone om een filmpje te maken en wekt de indruk niet geïnteresseerd te zijn in het interviewrondje. Hij houdt, al dan niet bewust, afstand: tot zijn rivaal en tot het publiek. De opdracht voor Rosberg lijkt eenvoudig: op het podium eindigen. Dat is - onder alle omstandigheden – voldoende voor de wereldtitel. In 15 van de 20 races slaagde de 31-jarige Duitser in die opzet. Nooit eerder maakte hij zo weinig fouten; nooit eerder was het geluk zo aan zijn zijde; nooit eerder de bolide zo op zijn rijstijl afgestemd en nooit eerder wordt hem de titel binnen de eigen gelederen van Mercedes zo gegund. Geen vuiltje aan de lucht. Of toch? Het is in het 67-jarige bestaan van de Formule 1 de 29ste keer dat de titelstrijd bij de laatste race beslist gaat worden. Tien keer eerder ging de WKleider alsnog onderuit bij de slotact; de laatste twee keer (2007 en 2010) ook vanuit riante positie. Helemaal gerust lijkt Rosberg dan ook niet. Een uur lang neemt hij geen één keer het woord wereldkampioen in de mond. Is er toch twijfel? Wellicht wel en die wordt voor zover mogelijk flink gevoed door zijn tegenstrever.

Lewis Hamilton was nooit een kei in psychologische oorlogsvoering, maar de Brit heeft bijgeleerd. Op de vraag welke race van zijn rivaal vooral indruk op hem heeft gemaakt, antwoordt Hamilton: „Geen idee, ik heb geen enkele race van Nico bekeken.” Hij zegt het met een stalen gezicht, zoals hij na zijn laatste drie overwinningen op rij ook telkens beweerde dat het een fluitje van een cent was om Rosberg te verslaan. Pure pech, dat is volgens Hamilton de enige reden dat de titel mogelijk aan zijn neus voorbij glipt. Met de geplofte motor in Maleisië – in leidende positie – als dieptepunt. Hamilton twijfelt zelfs of er van toeval sprake was. „Iets of iemand wil dit blijkbaar”, liet hij optekenen. Alsof Mercedes een voorkeur heeft voor Rosberg.

Biografie

Onlogisch is die redenatie niet. Mercedes hinkt marketingtechnisch op twee gedachten: aan de ene kant de rebelse, op sociale media en bij jongeren veel populairdere Hamilton of de keurige, ietwat grijze maar o zo correcte Rosberg. Na de regeerperiode Hamilton zou, zo wordt gefluisterd, een machtswisseling niet ongelegen komen. Teambaas Toto Wolü bestrijdt die these: „Het maakt de concernleiding niets uit wie de titel pakt, zolang het maar een Mercedes-rijder is.” Maar waarom was er dan – aan het begin van dit seizoen – de personeelsswitch? Waarom werden Hamiltonrekruten ineens bij Rosberg geposteerd en omgekeerd? De Duitser denkt dat het met motivatie te maken heeft; personeelspsychologie. Hamilton ziet het anders: „Koop over tien jaar mijn biografie. Dan leg ik je dat precies uit.”

Het is duidelijk: Hamilton denkt en voelt dat hij dit jaar intern minder gewenst is als wereldkampioen. Om het tij te keren en alsnog zondag de titel te grijpen, gaf Red Bull Racing-teambaas Christian Horner alvast een voorzet: „Rij niet van het veld weg, houd de boel op zodat Max Verstappen en Daniel Ricciardo zich in de strijd kunnen mengen.” Het lijkt de enige optie om Rosberg te knakken en de Duitser voor eeuwig het stempel ‘loser’ op te drukken. Hamilton ziet er niets in. „Ik rij liever iedereen zoek.” Zegt hij….