Drie jaar cel dreigt na kus lesbische tieners

Print
Drie jaar cel dreigt na kus lesbische tieners

Afbeelding: Fotolia

Mensenrechtenorganisaties hebben justitie in Marokko vrijdag opgeroepen de aanklacht tegen twee tienermeisjes die worden vervolgd voor een kus te laten vallen. Het begin van het proces tegen de meisjes, van 16 en 17 jaar, staat gepland voor deze vrijdag. Als de rechter ze veroordeelt voor ,,seksueel afwijkend gedrag'', kunnen ze tot drie jaar celstraf krijgen.

 

,,Deze twee meisjes kunnen in de gevangenis belanden omdat ze simpelweg affectie voor elkaar toonden'', vat een woordvoerster van Human Rights Watch (HRW) de zaak samen. Samen met de Marokkaanse Aswat Groep voor Seksuele Minderheden vreest HRW bovendien dat ze geen eerlijk proces krijgen. Volgens hun advocaat heeft de politie hen gedwongen bekentenissen te ondertekenen die ze niet eens mochten lezen.

Homoseksuele mannen worden regelmatig vervolgd in Marokko, maar voor zover bekend gebeurde dat nooit eerder met meisjes. In tientallen zaken tegen mannelijke verdachten vormde een ingetrokken bekentenis de afgelopen jaren voldoende bewijs voor een veroordeling, stelt HRW.

De zaak tegen het jonge duo begon doordat de moeder van een van hen aangifte deed bij de politie. Ze had op de telefoon van haar dochter een foto gezien waarop ze zoende met haar vriendin. Beiden werden direct opgepakt. Na enkele dagen werden ze op vrije voeten gesteld. Hun detentie was een ,,traumatische en vernederende ervaring'', stelt mensenrechtenorganisatie Aswat. ,,Een van de meisjes heeft ons verteld dat ze werd bedreigd door volwassen gevangenen.'' Ze zouden zijn gedwongen zich voor een inspectie uit te kleden terwijl andere gevangenen toekeken.

Naar verwachting wordt de zaak achter gesloten deuren behandeld, omdat de verdachten minderjarig zijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →