Patiënte sterft na verkeerde naam op bandje

Print
Patiënte sterft na verkeerde naam op bandje

Afbeelding: iStock

In het UZ Gent is een 79-jarige patiënte gestorven nadat ze een verkeerd identificatiebandje om heeft gekregen. ,,Mogelijk gaven ze haar daardoor niet de juiste medicatie", zegt haar zoon in Het Laatste Nieuws. Hij stapt naar de rechter.

Het ziekenhuis erkent dat er iets fout gegaan is met het bandje. ,,Maar dat had geen gevolgen voor de behandeling." Op 24 december vorig jaar onderging Paula Van Duyse uit Meerdonk (net over de Nederlandse grens) een hartoperatie in het Universitair Ziekenhuis in Gent. Tijdens die procedure werd haar identificatiebandje vies. Bij de vervanging ging het mis: op het nieuwe bandje stond niet háár naam, maar die van een kamergenote. Meer dan een week lang merkte geen enkel personeelslid op dat er iets mis was gegaan.

Te hoge suikerspiegel
Uiteindelijk was het haar zoon Eddy De Cock die alarm sloeg. ,,Op 4 januari reageerde mijn moeder plots nergens meer op. Toen ik haar hand vastnam, zag ik dat de naam op het armbandje niet klopte." 

Volgens een eerste deskundigen­verslag lag de suikerspiegel van Paula Van Duyse - een diabetespatiënte - veel te hoog. ,,Hierdoor was haar overlevingskans met een derde verminderd", luidt het. Op 13 januari van dit jaar overleed de vrouw. ,,Heeft ze door die verwisseling foute medicatie gekregen? Gaven ze haar wel insuline?", vraagt haar zoon zich af. ,,Het verkeerde identificatiebandje had géén gevolgen voor de toediening van medicatie", reageert het ziekenhuis.

Elektronische patiëntendossier
,,Op de bewuste afdeling hangt de be­handeling niet af van het bandje, maar van het elektronische patiëntendossier, dat gekoppeld is aan de ­mo­nitors waaraan de patiënten ­hangen." Toch heeft het ziekenhuis het identificatiesysteem aangepast na het ­incident. De zaak komt voor op 19 december.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →