Familie van gevonden kickbokser gelooft niet in zelfdoding: “Hij zou zichzelf niets aandoen”

Print
Familie van gevonden kickbokser gelooft niet in zelfdoding: “Hij zou zichzelf niets aandoen”

Afbeelding: Het Nieuwsblad

Hoewel het nog wachten is op de officiële bevestiging van de politie, weten vrienden en familie van Marc De Bonte (26) sinds donderdagavond dat ze niet meer hoeven te zoeken. De voormalige wereldkampioen kickboksen is overleden. Vandaag wordt het lichaam onderzocht op sporen van geweld, zaterdag vindt een autopsie plaats. Wat er is gebeurd, blijft voorlopig een mysterie. Maar de familie gelooft alleszins niet in zelfdoding.

De ouders en de vriendin van de kickbokskampioen uit Kasterlee werden donderdag in de vooravond op de hoogte gebracht dat er een lichaam was gevonden in het Wilhelminakanaal in Oirschot en dat het zo goed als zeker om Marc De Bonte ging. Officiële bevestiging komt er pas na de autopsie. “Maar we weten nu zeker dat hij het is”, zegt zijn trainer Ludo Kaethoven.

“Wij gaan er vanuit dat Marc door een misdrijf om het leven is gekomen”, zegt Rob de Laat, de schoonbroer van Marc De Bonte, en zijn familie twijfelt daar niet aan. “Hij is er de jongen niet voor om zichzelf iets aan te doen.”

“We willen nu zo snel mogelijk weten wat er met hem gebeurd is”, klinkt het ook bij vrienden van de sportclub waar hij oefende. Daar, in Bladel, woonde hij de avond van zijn verdwijning een feestje bij. Iedereen vond het vreemd dat De Bonte die vrijdagavond het feestje plots verliet om naar zijn vriend in Turnhout te gaan, vertelden ze aan de politie. Kreeg hij een telefoontje van iemand die hem die avond absoluut wilde zien?

Tim Smet, zijn Turnhoutse vriend die hem als laatste zag, merkte niets abnormaals aan De Bonte. “Hij was opgewerkt zoals altijd en vertelde onder meer over zijn ambitie om twee kickbokstitels te pakken.”

Laatste Whatsapp-bericht
Om iets voor 1 uur die nacht stuurde de kickbokser zijn vriendin Marly een Whatsapp-bericht met de boodschap dat hij van Turnhout onderweg was naar huis. Maar daar kwam hij dus nooit aan. Wel werd zijn auto, een zwarte Renault Clio, teruggevonden op een tweetal kilometer van zijn woning. Nu is zijn lichaam gevonden op enkele kilometers van waar zijn auto stond.

Onder meer aan de hand van camerabeelden, gemaakt door veiligheidscamera’s aan bedrijven in de buurt, probeerde de politie in de afgelopen dagen uit te zoeken of De Bonte misschien nog een geheime afspraak had. Maar veel leverde het tot nu toe niet op.

Als het niet om een zelfdoding ging, is hij mogelijk overgestapt in een ander voertuig en is hij meegenomen. Maar door wie dan en waarom? De politie heeft tot nu toe geen aanwijzingen gevonden dat De Bonte er een dubbelleven op nahield en dat hij betrokken was bij louche zaken.

Geen anabolen
Zijn trainer zei vorige week in de Nederlandse media dat de kickbokser in het verleden wel eens benaderd werd door mensen met slechte bedoelingen. “Hij was de kip met de gouden eieren.” De anabolen die werden gespoten om in een beter betaalde gewichtsklasse te komen, liet hij volgens zijn trainer links liggen. “Maar ja, hij hoorde wel eens wat in kleedkamers. Wie weet hoorde hij iets wat niet voor zijn oren bestemd was”, zei Kaethoven.

Voorlopig doet de politie geen enkele mededeling in verband met de mogelijke doodsoorzaak. “We sluiten niets uit”, klinkt het.

Vandaag werd het lichaam door middel van een CT- en MRI-scan onderzocht, laat de politie weten. “Via een speciale scan wordt vandaag in het lichaam gezocht naar tekenen van geweld en aanwijzingen voor de identiteit”, vertelt professor en hoofd van de afdeling forensische radiologie Paul Hofman aan het Eindhovens Dagblad. Zaterdag vindt dan een autopsie plaats bij het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag.