Veel verontrustende hulpvragen na 'Emma wil leven'

Print
Veel verontrustende hulpvragen na 'Emma wil leven'

Afbeelding: AD

Hulporganisatie Korrelatie heeft honderden verontrustende telefoontjes ontvangen na de uitzending van documentaire Emma wil leven dinsdagavond. Het zien van de heftige beelden kan verschillende gevolgen hebben op patiënten, zegt Carmen Netten, oprichter van Human Concern. ,,Het kan afschrikken en ervoor zorgen dat ze aan de bel trekken, maar ook jaloezie opwekken.''

De aangrijpende documentaire gaat over Emma, een 18-jarig meisje dat in een zeer vergevorderd stadium in haar eetstoornis naar Portugal afreist om daar een laatste poging te doen haar anorexia te overwinnen. Centrum voor eetstoornissen Human Concern en verschillende andere zorgverleners begeleiden Emma in haar strijd. 

Wanneer ze beslist voor het leven te kiezen, blijkt het te laat. Haar lichaam is te erg beschadigd. Ze sterft in april 2016. De beelden zijn hartverscheurend. De kijker ziet Emma in haar jongere jaren, als haar ziekte zich uiterlijk minder kenbaar maakt, en in haar laatste dagen, ernstig ondervoed.

Veel hulpvragen
De hulpvragen van mensen die zich in Emma herkennen stromen inmiddels binnen bij Korrelatie, een organisatie die hulp en advies biedt bij psychische en sociale problemen. Maar er zijn ook vragen van mensen die zich zorgen maken om een naaste.

Na de uitzending blijkt dat een op de twee jongeren naar de documentaire heeft gekeken. En daar is maker Jessica Villerius blij mee, want dat was haar beoogde publiek. Patiënten met een eetstoornis worden namelijk steeds jonger, kwam vorige week in het nieuws. Sommige zijn pas 8 jaar oud.

Villerius hoopt dat haar documentaire de mensen bereikt die nu aan deze ziekte lijden en denken dat ze een uitzondering zijn, vertelde ze in een eerder interview met het AD. Carmen Netten, oprichter van Human Concern, deelt dit gevoel. ,,Hopelijk schudt de documentaire ze wakker en denken ze 'zo ver wil ik niet komen'."

Netten begeleidde Emma in Portugal en hoopt dat patiënten na het zien van de uitzending weten dat ze niet alleen zijn en aan de bel durven te trekken. ,,Ik ben blij dat de documentaire laat zien hoe de ziekte een patiënt kan gijzelen. Er ligt nog een te groot stigma op eetstoornissen. Mensen denken al snel dat het aandachttrekkerij is en dat is niet terecht. Bij Emma is goed te zien hoe de ziekte bezit van haar neemt. Patiënten worden vaak gezien als manipulatief. Dat is niet de patiënt zelf, maar de eetstoornis."

Keerzijde
Netten denkt dat patiënten dankzij de documentaire op meer begrip uit hun omgeving kunnen rekenen en eerder om hulp durven te vragen. Er zit echter ook een keerzijde aan. Niet alle mensen die lijden aan een eetstoornis zullen worden afgeschrokken door de beelden van Emma.

,,Het kan ook een zekere jaloezie opwekken bij patiënten, een verlangen naar dunnere tijden", legt Netten uit. ,,Het is daarom ontzettend belangrijk dat betrokkenen of eetstoornis-instanties praten met hun patiënten en hen zorgvuldig begeleiden bij het verwerken van deze documentaire. Als ze hier samen tijd en aandacht aan besteden kan het zelfs inzicht geven, hoop bieden of als een wake-upcall werken.''

Dat Korrelatie zoveel telefoontjes ontvangt, is in ieder geval een goed teken. ,,Zowel van patiënten als van iemand uit hun omgeving ontvangen we graag telefoontjes'', zegt Saskia Oskam van de organisatie. ,,Openheid, praten en weten dat het niet nodig is om je ervoor te schamen is heel belangrijk in het herstel. Daarnaast kunnen we doorverwijzen naar goede hulpverleners als mensen hulp vragen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →