Het rapport van Max

Print
Het rapport van Max

Afbeelding: ANP

Hele volksstammen raakten dit jaar door toedoen van een 19-jarige Limburger in de ban van de Formule 1. Superlatieven schoten te kort, maar hoe beoordeelt Max Verstappen zélf zijn prestaties? In Abu Dhabi, aan de vooravond van de laatste race, deelt hij rapportcijfers uit.

GP Australië (STR11); startplek 5; finish   10; rapportcijfer 7.

,,De kwalificatie ging boven verwachting goed, maar in de race was er veel miscommunicatie. Daardoor zijn er verkeerde keuzes gemaakt en heb ik niet het optimale resultaat gehaald. Geen geweldig begin.”

GP Bahrein (STR11); startplek 10; finish  6; rapportcijfer  9.

,,Dat was een prima race, waarin ik revanche nam voor het mindere optreden in Melbourne. Ik heb er mijn eigen race kunnen rijden; strak, snel, zonder problemen. Ging eigenlijk best gemakkelijk.”

GP China (STR11); startplek 9; finish 8, rapportcijfer 8.

,,Een chaotische race, vooral in het begin. Bij de start had ik een verkeerde motormodus geselecteerd en daarna verloor ik een paar plekken toen de safetycar kwam. Daarna heb ik wel veel terrein goed kunnen maken.”

GP Rusland (STR11); startplek 9; uitgevallen motorpech (6); rapportcijfer 8,5.

,,Het ging in de race goed. De snelheid zat er in. Zelfs met een extra pitstop had ik nog vijfde of zesde kunnen worden. Jammer van de kapotte motor, maar met mijn eigen prestatie was ik content.”

GP Spanje (RB12); startplek 4, finish 1; rapportcijfer 10.

,,Daar kan ik geen ander punt voor geven dan een 10. Dit was zo’n bijzondere race. Een die ik mijn hele leven niet meer vergeet. De beloning voor al die jaren hard werken. Ik reed een foutloze race, ondanks de druk van Kimi Räikkönen achter me.”

GP Monaco (RB12); startplek 21; uitgevallen na crash (9); rapportcijfer 4.

,,Puur qua snelheid zat het wel goed in Monaco, maar ik was zelf niet goed. Te vaak had ik een touché met de vangrail en dat schiet niet op in Monaco. Slecht, maar wel leerzaam.”

GP Canada (RB12); startplek 5; finish 4; rapportcijfer 7,5.

,,Best een goede race, maar we hadden erg veel bandenslijtage en kwamen snelheid te kort op het rechte stuk. Ik had wel nog een mooi duel met Rosberg, die me niet voorbij kwam. Niet verkeerd.”

GP Europa (RB12); startplek 9; finish 8; rapportcijfer 6.

,,In de kwalificatie liep het al niet lekker. In de race konden we op dat lange rechte stuk niet opboksen tegen de krachtigere motoren. Daarnaast had ik ook nog eens de verkeerde banden. Na de pitstop ging het beter, maar toen was het te laat.”

GP Oostenrijk (RB12); startplek   8; finish 2; rapportcijfer  9.

,,Een fijne race met Dietrich Mateschitz (eigenaar Red Bull, red.) als toeschouwer. Ik had wel een paar aardige inhaalacties. Het liep allemaal op rolletjes en in de slotfase won ik door het gekibbel van Rosberg en Hamilton nog een extra plekje.”

GP Engeland (RB12); startplek 3; finish    2; rapportcijfer  9.

,,Net zo positief als Oostenrijk. Een goede start en daarna kon ik de Mercedessen zelfs redelijk bijhouden. De inhaalactie bij Rosberg in de regen was wel fraai. Een mooi moment. Een foutloze race met een optimaal resultaat.”

GP Hongarije (RB12); startplek   4; finish 5; rapportcijfer 6,5.

,,Beetje frustrerende race. De tweede pitstop was op een erg ongelukkig moment, waardoor ik te ver terugviel. Daarna moest ik vooral alle energie steken in het achter me houden van Kimi Räikkönen. Niet de race die ik gehoopt had.”

GP Duitsland (RB12); startplek 4; finish    3; rapportcijfer  7,5.

,,Best wel een lekkere race, maar strategisch had het qua bandenkeuze beter gekund. Ik heb geen fouten gemaakt en ook nog een leuk duel gehad met Rosberg, maar het resultaat was niet optimaal.”

GP België (RB12); startplek 2; finish 11; rapportcijfer 8.

,,Starten vanuit de eerste rij met al die Nederlanders op de tribune en dan na 100 meter weten dat alles voorbij is. Kl….. De auto was na die aanrijding in de eerste bocht te zwaar beschadigd. Ik heb met het licht uit de ogen gereden voor de fans, maar elfde worden was heel frustrerend.”

GP Italië (RB12); startplek 7; finish 7; rapportcijfer 7.

,,Bij de start ging de auto in anti-stall, waardoor ik veel te traag weg was. Daarna moest ik forceren, maar dat vergde erg veel van de banden. Op het laatst ging het wel beter en heb ik toch nog veel plaatsen goed kunnen maken.”

GP Singapore (RB12); startplek   4; finish 6; rapportcijfer 7,5.

,,De start was bar en boos en dan kun je het in Singapore vergeten. Ik heb wel nog ingehaald, maar daarvoor moet je op dat circuit constant de limiet opzoeken. En dat is weer niet goed voor de banden. Ik had op een beter resultaat gerekend.”

GP Maleisië (RB12); startplek 3; finish 2; rapportcijfer 9.

,,Een fantastische race voor het team, al had ik natuurlijk liever zelf gewonnen. Dat was mogelijk, maar de virtual safetycar kwam precies op het moment dat ik Daniel (Ricciardo, red.) had kunnen pakken. Een perfecte race van mijn kant, al had er met een beetje geluk meer ingezeten.”

GP Japan (RB12); startplek 3; finish 2; rapportcijfer 9.

,,Een foutloze voorstelling, zowel van het team als van mij. Het liep allemaal precies zoals gepland. Mooi was dat ik in de slotfase de aanval van Lewis Hamilton nog kon pareren. Het was op het randje, maar dat hoort bij racen.”

GP USA (RB12); startplek 4; uitgevallen door kapotte versnellingsbak (6); rapportcijfer 5.

,,Na Monaco mijn minste race. Veel liep niet zoals ik had gewild en het toppunt was natuurlijk mijn pitstop terwijl het team me nog niet naar binnen had geroepen. Een flater van me, met als gevolg frustratie. Dat ik daarna uitviel met pech, kon er ook nog wel bij.

GP Mexico (RB12); startplek 3; finish 4; rapportcijfer 8,5.

,,Alles ging eigenlijk goed in Mexico. Het tempo zat er goed in en er waren scherpe duels, zelfs met Nico (Rosberg, red.). Over de eindfase en mijn duel met Vettel is veel gezegd en geschreven. Laat ik het er op houden dat het een van mijn betere races was.”

GP Brazilië (RB12); startplek 4; finish 3; rapportcijfer 10.

,,Tsja, moet ik er nog veel over vertellen? Een superrace, al zeg ik het zelf. Ik voelde me in de regen in mijn element. Het was voortdurend op het randje, maar dat is toch wat de fans willen zien. Een 10 dus, die verdien ik wel.”

GP Abu Dhabi (RB12); startplek 6; finish ?

 

GEMIDDELDE CIJFER: 7.8