Russische ‘Lady Di’ komt om het leven na ongeval in Zwitserland

Print
Russische ‘Lady Di’ komt om het leven na ongeval in Zwitserland

Afbeelding: HBVL

Ze was knap, rijk én bekend in Rusland. Maar afgelopen donderdag is de 19-jarige Heiress Diana Lebedev om het leven gekomen na een dramatisch verkeersongeval in Zwitserland. Ze was de kleindochter van een beruchte bankier die al enkele jaren op de zwarte lijst staat van Vladimir Poetin.

Lebedev was donderdag samen met een 23-jarige vriend op weg in een BMW X6, toen het tweetal plots rond 4u ’s ochtends van de weg geraakte. De SUV knalde tegen een omheining, waarna het voertuig ter hoogte van Castagnola in het bekende Luganomeer werd gekatapulteerd. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, lag het voertuig samen met de slachtoffers op de bodem van het meer. Hun dood is intussen bevestigd door de Russische ambassade in Bern. De politie onderzoekt momenteel de oorzaak van een crash. Onofficiële bronnen spreken van een straatrace.

Gouden jeugd

Daarmee verliest Rusland een heel bekend gezicht. Want Lebedev behoorde tot de zogenaamde ‘golden youth’ van Moskou, een generatie welgestelde jongeren die zichzelf vaak laat opvallen via sociale media en andere kanalen. Ze werd zelfs door velen de Lady Di van haar leeftijdsgenoten genoemd. Anderen omschreven haar dan weer als “een van de grootste sterren van de gouden jeugd in Moskou”.

Witwassen en verduisteren

Diana was overigens de kleindochter van bankier Platon Lebedev, een ex-bankier die lang op de zwarte lijst heeft gestaan van de Russische president Vladimir Poetin. De man vloog in 2003 de gevangenis wegens vermeende belastingsontduiking, witwaspraktijken en verduistering.

Maar volgens de internationale pers ging het vooral om een politieke afrekening. Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International was niet te spreken over de oneerlijke behandeling die Lebedev toen gekregen had. In 2014 kwam de man, na elf jaar gevangenis, opnieuw vrij.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →