'Ik stem PVV, maar loop er niet mee te koop'

Print
'Ik stem PVV, maar loop er niet mee te koop'

Afbeelding: ANP

Wie is de PVV-kiezer? Een bedrijfskundige. Een predikant. Een directiesecretaresse. Een lerares. Ambtenaren. Werkzoekenden. Gepensioneerden. Zij allen reageerden op het verzoek van het AD om hun keuze voor de PVV te motiveren.

Wij ontvingen meer dan vijftig mails. Een aantal daarvan is hier volledig te lezen. Veel respondenten willen anoniem blijven omdat zij vrezen voor negatieve gevolgen als hun politieke voorkeur bekend wordt. Alle volledige namen zijn bij de redactie van deze krant bekend. 

Een aantal zegt bij de landelijke verkiezingen voor het eerst op Wilders te zullen stemmen. ,,Na CDA, PvdA en SP breng ik in maart een proteststem uit op de PVV," schrijft Peter Beenakkers (69), gepensioneerd applicatiebeheerder. ,,Voornamelijk wegens de vluchtelingencrisis."

Immigratie, integratie, islamisering, de EU, het behoud van de verzorgingsstaat: het zijn de thema's die telkens terugkeren. ,,De PVV heeft als enige oog voor de traditionele Nederlander," schrijft werktuigbouwkundige Ray Bras. Twintiger Rick, die werkt als beursanalist: ,,Er is geen andere partij die de islam kritisch benadert." ICT-expert Matthijs (33): ,,Wilders is de laatste strohalm." 

Behalve trouwe Wilders-fans zijn er ook respondenten die de PVV-leider kritisch benaderen. ,,Zijn aanpak is overdreven lomp en ordinair," schrijft Jan (46), afkomstig uit een 'PvdA-gezin', 'hoogopgeleid' en werkzaam bij een mediabedrijf.  ,,Een toontje lager zou beter zijn," vindt software-engineer Jeroen Prins.

Opleiding

Anders dan wellicht vermoed hebben veel schrijvers een afgeronde hbo- of universitaire opleiding. Het zijn degenen die maatschappelijk nog actief zijn die het vaakst anoniem blijven, uit angst voor een PVV-stigma. ,,Tegen familie en vrienden zeg ik incidenteel hoe ik er over denk'', schrijft Pip van Drommelen. ,,Maar op mijn werk vertel ik het nooit." 

De PVV heeft als enige oog voor de traditionele Nederlander

De angst voor het verlies van klanten en opdrachtgevers, voor afwijzingen bij sollicitaties, voor opgezegde vriendschappen en voor familieruzies zit diep. Lerares Karin: ,,Op mijn katholieke school is PVV stemmen not done. Ik ben bang voor de reacties van ouders en vrees voor mijn baan.''  

Jeroen Prins bereisde de islamitische wereld. Sinds 2009 stemt hij op Wilders: ,,Ik ken veel universitair geschoolden die PVV stemmen. Maar dat vertellen ze niet openlijk vanweg hun baan.''

Loser

De PVV staat gelijk aan 'dom, racistisch, xenofoob', schrijft Rick. ,,Ik vind het verschrikkelijk om zo weggezet te worden.'' Tom (25) uit Den Haag: ,,Je wordt gezien als een simpele, racistische loser.'' Soms zijn persoonlijke ervaringen een reden om voor Wilders te kiezen. Rick: ,,Op m'n 13e ben ik in elkaar geslagen door een groep van twintig Marokkanen. Omdat ik iets negatiefs zei over de islam.'' 

Tegen familie en vrienden zeg ik incidenteel hoe ik er over denk

Joke, 'opgegroeid in een SGP-nest', leidt een eigen zorgonderneming met vijftig man personeel. Zij schrok toen haar Marokkaanse medewerkster na 9/11 ineens een hoofddoek droeg. Toen later op televisie werd gemeld dat Theo van Gogh was vermoord, zag ze diezelfde medewerkster 'glimlachen'. ,,Toen gingen bij mij de alarmbellen af en ben ik veel gaan lezen. Wilders bleek gelijk te hebben.'' 

Er zijn meer respondenten die zich intensief hebben verdiept in de islam. Zoals Wim (52), rentenierend bedrijfseconoom, voor wie de 'islam de grootste bedreiging vormt voor de westerse samenleving'. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →