Superervaren snowboarders betrokken in lawinedrama

Print
Superervaren snowboarders betrokken in lawinedrama

Afbeelding: AD

De Nederlanders die betrokken zijn bij het lawinedrama in het Oostenrijkse Obergurgl maakten deel uit van een groep zeer ervaren snowboarders. Zij werden op zo'n 3000 meter hoogte verrast door de losgekomen sneeuwmassa. Een Nederlander is overleden, twee anderen belandden in het ziekenhuis.

Whoem. Dat was het geluid dat de Nederlandse groep snowboarders hoorden toen zij gisteren in het Ferwalltal niet ver van het Tirolse wintersportdorp Obergurgl compleet zijn verrast door de lawine. De snowboarders waren op zogenoemde splitboards op weg naar boven. 

,,Dat is een snowboard dat je over de lengte in tweeën kunt opsplitsen om ermee naar boven te kunnen komen. Als je boven bent, kun je er daar weer één snowboard van maken waarop je naar beneden kunt'', legt Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging uit. Volgens hem gaat het hier om 'echte pro's'. ,,Dat zijn geen toeristen die zulke boards hebben.'' 

Bekende snowboardgidsen

Volgens de Oostenrijkse politie is er ook een Brit in de lawine omgekomen, het is nog onbekend of die ook aangesloten was bij de Nederlandse groep snowboarders. Het forum voor snowboarders WePowder beschrijft dat de groep onder leiding stond van de bekende snowboardgidsen Irian van Helfteren en Bas Elhorst. Beiden wonen al jaren in Oostenrijk en zijn in het bezit van meerdere officiële diploma's. 

Irian van Helfteren was in 2013 de eerste Nederlandse snowboarder die deelnam aan de Freeride World Tour. ,,Die jongens weten zeker waar ze mee bezig zijn'', verklaart oprichter van het Snow Safety Center Rolf Westerhof. De directeur van het kenniscentrum over lawines vertelt dat het duo de laatste jaren op hoog niveau heeft gesnowboard en ook heel betrouwbaar heeft gegidst de afgelopen jaren. 

Botte pech

Het is gebruikelijk dat ze na een dodelijk ongeval mensen meenemen voor verhoor, vervolgt Westerhof. ,,Maar ik heb na dit ongeval niets gezien waaruit blijkt dat de autoriteiten een onderzoek in willen stellen. Het lijkt botte pech.'' 

Dat beaamt ook Romani. ,,Dit zijn echt geen avonturiers. Het zijn gasten die weten wat ze doen, maar dat is nog steeds geen 100 procent garantie dat het goed gaat.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →