De puinhopen na het ‘Pieter-effect’

Print
De puinhopen na het ‘Pieter-effect’

Afbeelding: Istock

Gevierd als media-goeroe bij diverse Limburgse lokale omroepen. Maar overal waar Pieter Janssen (43) vertrekt vallen de financiële lijken uit de kast. Bij omroep Reindonk leidt het voor het eerst tot aangifte.

Het lijkt een gedurfde vlucht naar voren die Pieter Janssen, net hals over kop opgestapt als hoofdredacteur/ directeur van Omroep 3ML, op 25 april 2014 neemt. Door zijn bestuur beschuldigd van het ‘moedwillig achterhouden van rekeningen en aanmaningen’ zegt hij: „Mogelijk heeft iemand een sleutel van de postbus en heeft die de rekeningen meegenomen? Er gebeuren de laatste tijd meer zaken waarvan ik denk dat er sprake is van fraude.”

Het is dat hij het f-woord zelf in de mond neemt. Een dag voor het gesprek heeft het bestuur van 3ML een ‘alarmerend mailtje van de administratie’ gehad: er staat voor 17.000 euro aan rekeningen voor de omroep open, plus een factuur van 12.000 euro voor gebruik van een zendmast die volgens Janssen niet hoefde te worden betaald. Ook zijn de advertentie-inkomsten aanzienlijk lager dan Janssen steeds heeft voorgesteld. Een acquisiteur en een reclamemedewerkster zijn niet betaald, volgens Janssen omdat ze ‘onterecht inkomsten claimden’.

Janssens verweer is ‘onwaarschijnlijk’ en bewijzen kan hij niet overleggen, oordeelt het bestuur. En ook opvallend: Janssens eigen declaraties zijn allemaal uitbetaald, die van de medewerkers niet.

De gang van zaken staat gedetailleerd beschreven in een brief die het 3ML-bestuur op 26 mei 2014 voorleest aan de verzamelde vrijwilligers. De omroep is in verbijstering achtergebleven na het vertrek – ‘als een donderslag bij heldere hemel’- van Janssen. Dezelfde Janssen die een jaar eerder juist was binnengehaald als redder van de noodlijdende zender. „Het heeft ons heel veel ergernis en energie gekost om de zaak weer te saneren”, zo blikt oudvoorzitter Sjra van Horne terug op de periode-Pieter Janssen.

„In het begin van zijn aantreden waren we heel tevreden, hij is erg deskundig op mediagebied. Maar gaandeweg werden we ongerust omdat we als bestuur niet goed werden geinformeerd. Links en rechts klopten zaken niet.”

Aanmaningen
Omroep 3ML is niet de enige omroep waar ‘links en rechts zaken niet klopten’, blijkt uit onderzoek van deze krant. Aan Pieter Janssen, gevierd man in het Limburgse omroeplandschap, kleeft een structureel spoor van incasso’s, aanmaningen, openstaande rekeningen en schimmige administratie. Telkens binnengehaald als redder vanwege het ‘Pieter-effect’, zoals het in de wandelgangen wordt genoemd. Hij kan, zo vertellen meerdere bronnen, een omroep werkelijk een boost geven. Maar na zijn - vaak haastige - vertrek resten steeds de rokende puinhopen.

Na vrijwillige baantjes bij Belgische radio-stations belandt Pieter Janssen in 1998 bij Omroep P&M (Peel en Maas) waar hij het schopt tot (onbezoldigd) hoofdredacteur.

Hier komt Janssen in de problemen. „We hadden weinig tot geen inzicht in de deals die hij sloot”, zo vat toenmalig voorzitter Martin van den Berg de redenen samen om in 2008 afscheid te nemen. Met name de zogeheten ‘bartering contracten’ die Janssen sloot waren ondoorzichtig, aldus Van den Berg. ,,Bij bartering ruil je reclamezendtijd tegen, bijvoorbeeld, kantoormeubels. Maar wij konden nooit zien of voor tienduizend euro waarde aan zendtijd ook echt tienduizend euro aan meubels werd geleverd. Of was het zevenduizend euro aan meubels en drieduizend euro zwart?”

Janssen kreeg een ultimatum om de penningmeester inzicht te verschaffen, maar liet dat verstrijken, aldus Van den Berg. „Louche handel kun je in een publieke functie niet hebben. Janssen is de zoon van een bekende inwoner, dus we zijn gaan kijken: hoe lossen we dit op zonder de vader te belasten? We hebben gezegd: wij doen geen aangifte maar dan lever je vanavond nog de sleutels in. Janssen verklaarde tegenover het bestuur dat hij ‘niets fout deed en er zelf niet beter van werd’. Van den Berg: „Maar ik had redenen om daar aan te twijfelen.”

Ruchtbaarheid
P&M koos er bewust voor om ‘de zaak intern op te lossen en er geen ruchtbaarheid aan te geven’, vertellen diverse bestuursleden. Wel werd Janssens vader, wethouder Raf Janssen, geïnformeerd. Jaren later ambieerde Janssenjunior het voorzitterschap van een gemeenschappelijke omroep in wording (P&M, Venray, Horst aan de Maas en Venlo), aldus Van den Berg. „Ik heb gezegd: over mijn lijk en nooit niet.” Dat signaal gaf hij naar eigen zeggen ook af aan de OLON (Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland) toen Janssen daar eind 2014 werd voorgedragen als bestuurslid. „Het verbaast me dat hij toch in die functie is gekozen.”

Na het Heldense avontuur gaat Pieter Janssen, werkzaam als bejaardenverzorger, parttime ook aan de slag als directeur bij 3ML (Leudal). Daar gaat, buiten de bovenbeschreven bartering, wel meer mis, vertelt de toenmalig acquisiteur Hans Peeters, door Janssen indertijd beschuldigd van het ‘onterecht claimen van inkomsten’. Peeters: „Ik moest de reclamecontracten die ik afsloot bij Janssen persoonlijk in de bus gooien, hij maakte dan zelf de rekeningen voor de klant en kreeg van hen de betaling. Mijn aandeel, 25 procent provisie, kreeg ik echter nooit. En de omroep zag de gelden van die klant ook nooit.” Peeters vertelt hoe hij Janssen heeft gedreigd met de politie, waarna de directeur de schuld deels vereffende. „De rest betaalde het bestuur. Die hadden ook een gesprek met Janssen en zijn vader, waarna de boel kennelijk is gesust.”

Contract
In mei 2014 stapt Janssen halsoverkop over naar Omroep Venray, dat precies een jaar kan genieten van het ‘Pieter-effect’. Janssen doet volgens het bestuur goed werk maar de omroep heeft te weinig geld om hem langer dan een jaar in dienst te houden. En ook hier ontstaat financieel gedoe. Na zijn vertrek - naar Reindonk - duikt ineens een contract op dat is afgesloten zonder medeweten of toestemming van het bestuur, bevestigt voorzitter Ron van den Heuvel. Janssen blijkt deze medewerkster, Helian van Lier, ook nooit te hebben betaald.

Ze klopt voor haar achterstallige salaris aan bij het Venrayse bestuur, dat haar doorverwijst naar Janssens nieuwe werkgever Reindonk. Tijdens het gesoebat schrijft Janssen aan Van Lier: ‘Hoi Helian. (..) Vriendelijk verzoek om de penningmeester (van Reindonk, red.) hierover geen mail te sturen, die vindt dat onprettig’. Ook bij de andere omroepen weet Janssen allerlei financiële kwesties en aanmaningen uit het zicht van het bestuur te houden en lastige post zelf af te handelen, zo vertellen meerdere bronnen. Uiteindelijk, midden november, betaalt Janssen Van Liers salaris uit eigen zak, blijkt uit documenten in bezit van De Limburger. Van Lier, inmiddels ook overgestapt naar Reindonk wil enkel kwijt: „Ik zal niet ontkennen dat het zo is gegaan maar ik ga er verder niet op in”.

Omroep Venray roept Pieter Janssen niet eens meer ter verantwoording want ze kennen hun pappenheimers. Tijdens Janssens dienstverband stromen bij de omroep talloze privé-aanmaningen voor telefoon- en energierekeningen binnen en wordt beslag gelegd op zijn salaris. „Ik ontken het niet. Maar verder beschouw ik het als privé”, zegt voorzitter Van den Heuvel. Tegenwoordig zit Omroep Reindonk in Horst aan de Maas met de financiële vaagheden opgescheept. Janssen verricht goed werk, aldus het bestuur.

Maar wederom: onbetaalde rekeningen, onder meer van L1 en van de OLON - waar Janssen nota bene zelf bestuurslid is. En wederom een medewerkster met achterstallig salaris en een contract waar het bestuur geen weet van heeft. In 2014 begonnen als vrijwilligster met een uitkering plus een kleine vergoeding wordt haar door Janssen bij herhaling een vaste baan in het vooruitzicht gesteld. Begin 2016 krijgt ze een door Janssen ondertekend contract en, zo vertelt ze, officieel uitziende Reindonk- salarisstroken rechtstreeks uit handen van Janssen. Deze stroken zijn niet bekend bij het vaste salariskantoor van de omroep. Tegenover het bestuur verklaart Janssen in november nog dat hij ze ‘van internet heeft gehaald’. De medewerkster zegt zich ‘belazerd en opgelicht te voelen door Pieter Janssen die elke keer zijn potje smoesjes opentrekt’. Op 23 november zijn beide gedupeerde medewerksters, van wie er een ook in Venray werkte, naar de politie gestapt om aangifte te doen.

Het bestuur van Reindonk, geconfronteerd met de bevindingen van De Limburger, reageert verslagen. „We schrikken er enorm van en we zijn diep teleurgesteld”, aldus bestuursleden Jan Nabben en Jan Arts. „Het is dramatisch, we hebben een vet probleem waar we Janssen mee gaan confronteren. We zijn ook kwaad. Dit is slecht voor het imago van onze omroep.”

Gedeputeerde Staten zijn deze zomer ingeseind over alle kwesties maar doet er niets mee. „We hebben geen subsidierelatie met Reindonk”, aldus een provinciewoordvoerder. OLON-voorzitter Danny Vermeulen: „Dit heeft niks met de OLON te maken”. Vader Raf Janssen: „Als wethouder heb ik Pieter nooit geholpen. De rest is privé”.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen