Nederland overtreedt mensenrechten met aanpak jihadisten

© De Limburger

De maatregelen die Nederland neemt tegen terrorisme zijn in strijd met internationale verdragen, waaronder het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Dat stelt de Raad van Europa in een brief aan het kabinet.

De Limburger

De Raad heeft kritiek op twee wetsvoorstellen die eerder dit jaar door de Tweede Kamer zijn aangenomen. Zo mogen bij mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij een terroristische organisatie een meldplicht, gebiedsverbod of contactverbod worden opgelegd. Bijvoorbeeld iemand die contact heeft met een jihadist of iemand die verdacht veel belangstelling blijkt te hebben voor een plek die mogelijk doelwit is van een aanslag. De Raad vindt dat veel te ver gaan.Ook heeft de Raad moeite met het voornemen om het Nederlanderschap af te pakken van jihadisten die in het buitenland meevechten met een terroristische organisatie. De minister kan dat straks opleggen zonder tussenkomst van de rechter om te voorkomen dat een terrorist terugkeert. Volgens De Raad treft dit voorstel vooral mensen die ook een Turks of Marokkaans paspoort hebben, omdat de maatregel niet geldt voor mensen met alleen een Nederlands paspoort. Dat is discriminatie, vindt de Raad. Alle voorstellen moeten nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.HofDe Raad van Europa is een overlegorgaan van 47 landen (behalve de EU-lidstaten bijvoorbeeld ook Rusland Turkije) dat is opgericht om democratie en mensenrechten te bevorderen. Het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM), dat door alle lidstaten is getekend, heeft juridische zeggenschap.Burgers kunnen met een beroep op het EVRM naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen, als zij vinden dat bij een veroordeling hun rechten zijn aangetast. Zo oordeelde het Hof onlangs dat Nederland veroordeelden geen levenslange gevangenisstraf meer mag opleggen zonder kans op vrijlating. Reden waarom het kabinet nu de wetgeving aanpast.Heftige kritiekToch vindt de Tweede Kamer de brandbrief van de Raad van Europa geen reden terug te komen op haar besluit. De partijen die destijds instemden met de tijdelijke maatregelen terrorismebestrijding, staan daar nog steeds achter. ,,Al die argumenten die de Raad aandraagt, hebben wij ook afgewogen,'' zegt Madeleine van Toorenburg (CDA).,,De reden dat we niet het paspoort van elke terrorist afpakken is nou juist omdat we ons willen houden aan internationale verdragen: mensen mogen niet stateloos worden.'' De partijen die juist tegen de maatregelen stemden, zien hun gelijk bevestigd. ,,Dit is heftige kritiek,'' zegt SP'er Sharon Gesthuizen. ,,Het gaat om verregaande maatregelen voor individuen zonder dat er straks een rechter aan te pas komt.''

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal