'Hamilton riskeert ontslag bij Mercedes'

© Getty Images

Een forse boete, een schorsing en mogelijk zelfs ontslag. Dat zijn de straffen die Lewis Hamilton (inzet) volgens Britse media boven het hoofd hangen nadat hij tijdens de GP van Abu Dhabi teamorders had genegeerd. Mercedes-baas Toto Wolff spreekt van anarchie in het team, maar is zelf mede debet aan de situatie.

Hans Straus

Formeel heeft Lewis Hamilton tijdens de kampioensrace van zijn teamgenoot Nico Rosberg niets verkeerd gedaan. Hij reed niet buiten de baan en duwde geen concurrenten in het gras. Hamilton ging van het gas af in de slotfase van de GP in de hoop Sebastian Vettel en Max Verstappen in het gevecht met Rosberg te betrekken. Puur omdat alleen een fout van Rosberg – onder druk van Vettel en Verstappen – Hamilton nog de titel zou kunnen bezorgen.Daar is niets mis mee. Zoveel zei Hamilton ook tijdens de race. „Ik rijd op kop en het gaat prima zo”, zo was vrij vertaald zijn respons naar het team. De opdracht om gas te geven om de overwinning van Mercedes niet in gevaar te brengen – Vettel was erg snel onderweg op zijn nieuwe banden – negeerde hij vervolgens tot twee keer toe volkomen.Zelfs toen Paddy Lowe, na Wolff de hoogste baas in het team, zich over de boordradio meldde met de directe stalorder aan Lewis om vaart te maken, gaf Hamilton geen krimp. De onttroonde wereldkampioen had met zijn langzaamaanactie sluw gewacht tot na zijn pitstops waardoor zijn team ook geen enkel machtsmiddel meer had om de Brit tot de orde te roepen.'Anarchie werkt niet'Inmiddels hebben de betrokkenen via diverse media in Duitsland en Groot-Brittannië van zich laten horen. Vooral Toto Wolff is niet mals. „Als je met 1500 medewerkers in het team en nog eens 300.000 in de fabrieken te maken hebt, dan leg je elkaar normen en waarden op die gerespecteerd moeten worden. Als iemand deze waarden openlijk schendt, dan stel je het eigen belang boven dat van het team. Zo simpel is het. Anarchie werkt in geen enkel team en in geen enkel bedrijf.”Het lijkt erop dat Wolff veel meer dan een tikje op de vingers van Hamilton overweegt; dit kon wel eens ‘hammertime’ betekenen voor Hamilton zelf.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal