Limburgse aanval op bacterie in ziekenhuis

© Istock

Vier miljoen keer wordt er gemiddeld per jaar in Europa een infectie opgelopen door een bacterie-uitbraak in een ziekenhuis of zorginstelling. Gevaarlijk voor de patiënt, maar ook kostbaar. Hoe kun je dit risico inperken?

Merel Visscher

Vanuit Zuyd Hogeschool wordt momenteel een grootschalig Europees onderzoeksnetwerk gecoördineerd, dat mogelijk baanbrekende resultaten oplevert. Binnenkort wordt het uitgetest in echte ziekenhuiskamers in Limburg.Wereldschokkende berichten in de krant zijn het allang niet meer: de meeste ziekenhuizen hebben wel eens te maken gehad met een bacterie-uitbraak als MRSA. Afdelingen moeten tijdelijk worden gesloten en ontsmet, besmette patiënten moeten worden afgezonderd en operaties kunnen soms niet doorgaan. Voor patiënten met een verminderde weerstand kan besmetting met zo’n bacterie echter levensgevaarlijk zijn.Is daar niets tegen te bedenken? Afgelopen september kwamen wetenschappers van de Universiteit Maastricht al met een draagbare tester - als onderdeel van het eveneens door Zuyd Hogeschool gecoördineerde project LiMe (Limburg Meet) - die naar verwachting binnen enkele jaren de MRSA-bacterie snel kan opsporen. Maar er is nog een grootschalig onderzoek gaande, geleid door biologe Francy Crijns van Zuyd Hogeschool, dat het aantal bacterie- uitbraken in zorginstellingen aanzienlijk kan verminderen. Dat kan door middel van antimicrobiele coatings.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal