22 uur per dag rijdt hij zich met z'n rolstoel klem tussen tafel en bed

© iStock

De van brandstichting verdachte oud-politieman Jan W. (63) kan z'n draai niet vinden in het huis van bewaring. Letterlijk. De Nijverdaller met een geamputeerd onderbeen kan naar eigen zeggen in z'n cel amper voor- of achteruit.

AD

Tegenover drie Almelose rechters doet Jan W. z'n beklag. Over de geringe 'bewegingsvrijheid' in het huis van bewaring in Zutphen. Z'n cel meet 2,10 bij 4,80 meter. Hij is aan een rolstoel gekluisterd. Achter de tralies, waar hij 22 uur per dag vertoeft, rijdt hij zich klem tussen tafel en bed. De Nijverdaller, verdacht van brandstichting in z'n huurwoning, zegt z'n grieven kenbaar te hebben gemaakt bij de klachtencommissie, maar nog geen reactie te hebben gekregen. GeamputeerdIn 1997 is het linkeronderbeen van de vroegere politieman geamputeerd. ,,Naar later bleek door een foute diagnose'', vertelt hij zelf tegen deskundigen. Onduidelijk is hoe en door wie die vermeende medische missers zijn gemaakt. Sinds 2000 heeft hij, mede als gevolg van longembolie, een WAO-uitkering en een invaliditeitspensioen.W. zit sinds donderdag 18 augustus vast. Als zijn vrouw en zoon die ochtend hun woning aan de Scheldestraat in Nijverdal hebben verlaten, breekt op meerdere plekken brand uit in de woonkamer en de slaapkamer. Er zijn meerdere brandhaarden gevonden, er is brandbare vloeistof gebruikt. De schade is zeer groot, de woning is eigendom van de woningstichting. LucifersAgenten legden vast dat W. bij het overbrengen naar het arrestantencomplex in Borne een doosje lucifers uit de broekzak haalde. En in een eerdere zitting van de raadkamer bekende hij de brandstichting. Rechtbankpresident Bert Stoové: ,,Dat is speciaal genoteerd." Nu zegt W. niet te weten wat hij heeft gedaan. Hij was depressief over z'n gezondheid,,en kan in de war zijn geweest. Anderzijds: ,,Waarom zou ik dat doen? Ik heb geen motief. Alles is weg, ook foto's van mijn overleden zoontje", zei de verdachte geëmotioneerd.

TrapliftIn de woning ontbrak een traplift. W. moest zich op eigen kracht naar de slaapkamer tillen. Door z'n verminderde longinhoud zou hij brandstichting fysiek niet aankunnen, redeneert advocaat Rob Oude Breuil. Op voorstel van de aanklager is de strafzaak aangehouden om W. vast te behandelen aan geestelijke manco's.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal