Meisje valt in slaap en wordt 6 maanden later wakker

© Het Nieuwsblad / Twitter

Het lijkt een sprookje, maar dat is het allerminst: de 22-jarige Beth Goodier lijdt aan het syndroom van Kleine-Levin. Afgelopen vijf jaar heeft de Britse 75% van de tijd slapend doorgebracht.

Redactie

Beth is nu 22 jaar en lijdt sinds haar zeventiende aan het syndroom van Kleine-Levin, ook bekend als het schone-slaapstersyndroom. Vlak voor ze 17 werd, viel ze in een zes maanden lange slaap. Haar 22 uur durende dagelijkse ‘dutjes’ onderbrak ze alleen om in een soort dromerige trance wat te eten of naar het toilet te gaan.

Studies opgegevenHaar moeder vreesde meteen het ergste en dacht aan een hersentumor of interne bloeding. Ze snelde met Beth naar het ziekenhuis, maar alle tests waren negatief. De dokters zaten met de handen in het haar, tot één van hen zich een soortgelijk geval herinnerde bij een collega.Foto: Facebook

Sinds haar diagnose heeft Beth meer geslapen dan dat ze wakker is geweest. Ze gaf haar studies noodgedwongen op en ook haar moeder zit sindsdien thuis om voor haar te zorgen. “Het ergste is haar verwarring”, vertelt ze. “Als mijn dochter plots voor enkele uurtjes wakker wordt, weet ze niet meer waar ze is en dan wordt ze heel onrustig.”Te moe om te wandelenZe brengt haar dagen door in pyjama, in bed of op de zetel. Haar huis in Cheshire verlaat ze alleen als het echt moet, bijvoorbeeld om naar de dokter te gaan. In een rolstoel, omdat ze te moe is om te wandelen.

In Groot-Brittannië zijn er zo’n 100 mensen die aan de ziekte lijden. Beth zit op dit moment al 2,5 maand in een lange slaap en ze is met geen medicijn of geluid te wekken.

Het enige wat helpt, is wachten tot de spreekwoordelijke ‘aan-knop’ in haar hoofd weer wordt omgehaald. “Van de ene dag op de andere is ze dan weer helemaal normaal, spreekt ze af met vriendinnen en gaat ze naar de kapper. Het is een verschil van dag en nacht”, vertelt haar moeder. Daarna is het weer bang afwachten: niemand weet wanneer ze weer in slaap zal valt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

13 jaar langOver het syndroom is nog maar weinig bekend. Het komt vooral voor bij tieners en duurt meestal zo’n 13 jaar. Dat is een schrale troost, want het syndroom hakt vaak in op de toekomst van wie eraan lijdt. De tieners slagen er niet in om hun studies af te maken en een carrière mogen ze vaak al helemaal vergeten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal