Doorbraak ontvoeringszaak: nieuwe aanhoudingen

Bewakingsbeelden van de ontvoering.© ANP

De politie meldt een doorbraak in het onderzoek naar de ontvoering van Gino Heeren en Rien de Koning, eind vorig jaar in Breda. Dinsdagmorgen zijn drie nieuwe verdachten aangehouden: twee mannen uit Oosterhout en Breda (38 en 39) en een vrouw (27) uit Enschede. Het drietal wordt formeel verdacht van betrokkenheid bij de kidnapping.

AD

De recherche zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten. De vrouwelijke verdachte is eerder al vastgezet in het onderzoek, maar toen vrij snel weer uit de cel gelaten, bevestigt de politie. Ze wil niks vertellen over de exacte rol die de verdachten zouden hebben gespeeld. Ook laat ze niks los over de mogelijke relatie van het drietal met twee eerder aangehouden verdachten, Alex B. (51) uit Chaam en Zoubir F. uit Sint Willebrord. ,,Het rechercheteam is al die tijd blijven doorwerken. Zo zijn we de nieuwe verdachten op het spoor gekomen'', is wat politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk over de ontwikkelingen kwijt wil.Getuigen hebben verdachte B. gezien bij de loods in Ulicoten toen Gino en Rien daar enkele dagen werden vastgehouden. De twee, destijds 18 en 42, wisten zich in de nacht van oud op nieuw zelf te bevrijden uit de oplegger waarin ze geboeid waren opgesloten. Op dat moment waren er geen ontvoerders meer aanwezig in de loods. Verdachten B. en F. hebben bevestigd dat ze elkaar kennen maar ontkennen beiden iets met de kidnap te maken te hebben. F. was de huurder van de loods.

Mislukte hennepdealDe recherche gaat ervan uit dat de neven Gino en Rien zijn ontvoerd vanwege een mislukte hennepdeal. Daarbij zou Gino's opa R. de K. uit Sprundel mogelijk betrokken zijn geweest, aldus bronnen uit het milieu. De politie klaagde naderhand over een gebrek aan medewerking door de familie bij het oplossen van het misdrijf. De K. is in het verleden vaker met justitie in aanraking geweest voor (zware) drugsmisdrijven. Hij speelde in de jaren '90 onder meer in rol in de York-bende. De ontvoerders hadden aan de familie een kleine 50.000 euro losgeld gevraagd. Dat bedrag is voor zover bekend nooit betaald.De politie publiceerde kort na het misdrijf haarscherpe beveiligingsbeelden van de ontvoering. Daarop is te zien hoe Gino en Rien door vier als politiemensen verklede mannen worden afgevoerd, kort voordat eigenaar De K. in zijn auto komt aanrijden. De slachtoffers hebben bij de politie verklaard dat hun ontvoerders vermoedelijk Nederlanders zijn van Marokkaanse komaf.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal