Eis: 16 jaar celstraf tegen 'corrupte' douanier

Gerrit G. bij de rechtbank. © AD

Justitie heeft maandagmiddag de maximumstraf van 16 jaar cel geëist tegen douanier Gerrit G., die wordt verdacht van het doorlaten van duizenden kilo's cocaïne in de Rotterdamse haven. Ook wil het OM 3,5 miljoen euro zien van de douanier: ,,Dat is nog maar het topje van de ijsberg.''

AD

Tegen drie medeverdachten zijn celstraffen geëist van acht, tien en twaalf jaar. Volgens de officier van justitie hadden de verdachten met Gerrit G. 'de kip met de gouden eieren gevonden'. Ze smokkelden grote hoeveelheden cocaïne in containers. De douanier had een waterdicht systeem om de containers ongezien door te laten. G. kreeg volgens het OM 7,5 procent van de opbrengst. Hoeveel G. precies heeft verdiend met de illegale praktijken, is onbekend. De 3,5 miljoen euro die justitie van hem terug wil hebben, zou slechts het topje van de ijsberg zijn. In afgeluisterde gesprekken had de douanier het over kilo's, miljoenen en briefjes van 50. In zijn huis werd een boodschappentas met 1,1 miljoen euro gevonden. Verborgen ruimteG. zou een verborgen ruimte in zijn huis hebben om zijn grote sommen geld op te bergen om het vervolgens wit te wassen. Op zijn bankrekeningen vond justitie een bedrag van 960.000 euro. Hij kon voor dat geld geen verklaring geven, zegt het Openbaar Ministerie. G. hield er een luxe levensstijl op na, die niet paste bij zijn salaris. ,,Hij profiteerde van diensten van omkopers en nam voor lief dat hij in het criminele circuit terecht kwam'', aldus de officier van justitie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal