Schutter vermomde zich tijdens vlucht als tuinder

© AD/Koen Laureij

Een van de twee schutters die in april Samir Erraghib in IJsselstein zou hebben geliquideerd, probeerde op zijn vlucht de politie op het verkeerde been te zetten door in een volkstuin een hark en een overall te grijpen en te gaan tuinieren. Een andere hobbytuinder had hem echter door.

Ivar Penris

Abdelghani El H. (22) uit Nieuwegein ging er te voet vandoor toen de vluchtauto die gebruikt was bij de schietpartij niet wilde starten. Op die zondag 17 april zou El H. samen met Bowy T. op de Lanceerplaats in IJsselstein Erraghib (37) met kogels doorzeefd hebben.

Daarop rende hij richting de Randdijk en kwam daar in een volkstuinencomplexje terecht. Hij vond daar in een schuurtje een overall die hij aantrok en pakte een hark die er voor het grijpen lag en begon een willekeurig moestuintje aan te harken. De eigenaar van een ander tuintje kende de schutter echter niet als een collega-volkstuinder en begon daar opmerkingen over te maken. Op de vluchtToen er vervolgens politieauto's met loeiende sirenes voorbij kwamen, sloeg El H. weer op de vlucht. Even later werd hij alsnog in de omgeving opgepakt. Enkele dagen later werd ook medeverdachte Bowy T. uit Rosmalen opgepakt. Uit het politiedossier dat inmiddels klaar is, zo bleek dinsdag bij een tussentijdse zitting in de rechtbank van Utrecht, wordt niets gezegd over een mogelijk motief van de verdachten om Erraghib in het bijzijn van zijn jonge dochtertje in zijn auto met elf kogels te doorzeven. Het slachtoffer zou zich inlaten met drugshandel en zijn liquidatie zou iets te maken kunnen hebben met de zaak 26Koper, waarvoor maandag negen bendeleden werden veroordeeld tot celstraffen tot acht jaar.

Liquidaties op bestellingDeze bende zou liquidaties op bestelling uitvoeren en hoewel een aantal leden dus vastzat in april, zouden andere leden van de groep mogelijk deze 'opdracht' hebben uitgevoerd. Daar heeft de politie in het onderzoek echter geen bewijs voor gevonden en die link ontbreekt dan ook in het dossier. De verdachten doen er tot nu toe volledig het zwijgen toe.Advocaten Monique Hilhorst (Bowy T. ) en Willem Jan Ausma (Abdelghani El H.) verwachten dat hun cliënten helemaal niks zullen gaan verklaren en dat een motief dus wellicht nooit duidelijk wordt. De aanklacht tegen het tweetal, moord of doodslag , werd gisteren nog uitgebreid met 'bezit van drie vuurwapens en 103 patronen'. De rechtszaak wordt op 17 januari 2017 inhoudelijk behandeld. De verdachten blijven in de cel.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal